НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Україна втричі збільшила кількість протимінних операторів і машин для розмінування

Україна втричі збільшила кількість протимінних операторів і машин для розмінування
Фото: пресслужба МВС

Робота України та партнерів у сфері протимінної діяльності дає результати. З 2022 року 35 тисяч квадратних кілометрів українських територій стали безпечними для людей. 

Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка — Міністерка економіки України Юлія Свириденко на відкритті Конференції з питань протимінної діяльності в Україні UMAC 2024, що стартувала 17 жовтня у швейцарській Лозанні.

За її словами, станом на 2022 рік 174 тисячі квадратних кілометрів були потенційно замінованими. З них на сьогодні сапери обстежили та повернули людям у безпечне використання вже 35 тис. км2. 

Свириденко наголосила, що ці  результати мають вплив не лише на українців, а й на глобальну продовольчу безпеку, адже Україна входить до десятки виробників пшениці у світі. Українське зерно імпортують 57 країн

Міністерка нагадала, що ще на початку 2023 року в Україні не було важкої техніки для розмінування, лише шість операторів розмінування та 1500 саперів. Завдяки спільним зусиллям України та партнерів сьогодні:

  • загалом в полях працює 98 машин механічного розмінування та понад 4 300 саперів;
  • сертифіковано 58 операторів, ще 57 перебувають в процесі сертифікації.

Щоб допомогти фермерам у розмінуванні сільгоспземель, Уряд запровадив механізм 100% компенсації послуг з розмінування коштом держбюджету. Для пришвидшення та здешевлення очищення територій Уряд запустив ринок послуг з гуманітарного розмінування. Вже оголошено 24 тендери в системі Prozorro та відбулися перші успішні закупівлі. За підсумками торгів вартість розмінування зменшилась на 18%. 

Також триває робота над розвитком виробництва обладнання і техніки для розмінування. 

«Важливим напрямком для українського Уряду є локалізація та розвиток українського виробництва техніки та обладнання для розмінування. Це дозволить не лише пришвидшити, але і здешевити очищення України від мін та вибухонебезпечних предметів. Крім того, це вклад у розвиток економіки, бо виготовлення обладнання в Україні — це нові робочі місця і додаткові податкові надходження до бюджету», — підкреслила Свириденко. 

Розмінування України — це глобальний проєкт

Україна, найбільш замінована на сьогодні країна у світі, за рік збільшила кількість операторів протимінної діяльності з 19 до 56, а кількість машин із розмінування - з 32 до майже 100, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Але цього недостатньо. Їхню кількість необхідно збільшувати", - заявив прем'єр.

Шмигаль нагадав, що приблизно чверть території України забруднена мінами та вибухонебезпечними залишками війни (ВЗВ).

"140 тис. кв. км - це три площі Швейцарії", - зазначив глава українського уряду, додавши, що ця проблема зачіпає життя мільйонів українців.

Він зазначив, що за оцінками експертів, за відсутності дій 9 тис. цивільних можуть загинути від мін і ВЗВ, країні необхідно приблизно 10 тис. саперів, щонайменше $7 млрд на розмінування і сотні відповідних машин.

Шмигаль зауважив, що розмінування України — це глобальний проєкт, який має об’єднати світ. 

"Наша головна амбітна мета — аби до 2033 року ми обстежили абсолютну більшість потенційно замінованої території, і Україна була чистою від мінного сміття", - підкреслив очільник уряду.

За його словами, на цьому шляху треба виконати декілька ключових завдань:

  • створити повноцінну систему управління протимінною діяльністю; 
  • розширити виробництво машин із розмінування, а також використання інноваційних методів та технологій;
  • підвищити обізнаність громадськості про заміновані території, а також інформувати людей про ризики; 
  • сформувати довгострокову міжнародну коаліцію розмінування України.