НБУ курс:

USD

41,24

+0,01

EUR

44,79

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,47

41,40

EUR

45,30

45,13

Українці зможуть отримати ваучер на навчання ще за 31 новою професією

Українці зможуть отримати ваучер на навчання ще за 31 новою професією
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Міністерство економіки України оновило перелік професій та спеціальностей, за якими можна отримати ваучер на навчання. Тепер список включає 95 професій та 60 спеціальностей, що на 16 професій та 15 спеціальностей більше, ніж раніше. 

Про це повідомила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, пише Міністерство економіки.

Всі нові додані напрямки відповідають актуальним потребам ринку праці, розширюючи можливості українців для професійного розвитку та працевлаштування.

"Близько 60% підприємців стикаються з нестачею кваліфікованих кадрів, тоді як багато українців не можуть знайти роботу через невідповідність їхніх навичок вимогам роботодавців. Тому держава надає можливість отримати ваучер на навчання для опанування нових професій або підвищення кваліфікації. Цього року такою можливістю вже скористались 18 тисяч громадян", — зазначила Тетяна Бережна.

До переліку додано 31 нову позицію, зокрема професії, які необхідні для відновлення інфраструктури та енергетики.

Серед них:

  • Майстер з монтажу систем відновлюваної енергетики
  • Слюсар-електромонтажник
  • Машиніст крана
  • Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин
  • Вогнетривник

Також до списку додали спеціальності, необхідні для енергетики та машинобудування, а також професії, що стосуються ліквідації наслідків війни, як-от пожежний-рятувальник і спеціалісти з пожежної безпеки.

Як отримати ваучер?

Ваучер можна отримати на навчання за 155 професіями в таких сферах, як ІТ, будівництво, медицина, транспорт та інші. Сума ваучера становить до 30 280 грн.

Якщо навчання коштує більше, людина або роботодавець можуть доплатити різницю. Ваучер можуть отримати:

  • Люди віком старше 45 років
  • Ветерани та учасники бойових дій
  • Внутрішньо переміщені особи
  • Особи з інвалідністю
  • Постраждалі від військової агресії чи ті, хто пройшов полон

Щоб отримати ваучер, необхідно подати заявку на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до найближчого центру зайнятості. З оновленим переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, можна ознайомитись за посиланням

Додамо, що з початку 2024 року вже 15,6 тисяч українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію чи спеціальність або підвищити свій професійний рівень. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com