НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Уряд частково поновив перевірки деяких видів нехарчової продукції: про що йдеться

Уряд частково поновив перевірки деяких видів нехарчової продукції: про що йдеться
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів України частково поновив планові перевірки органами ринкового нагляду деяких видів нехарчової продукції, яка може бути потенційно небезпечною для споживачів. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство економіки України.

У відомстві зазначають, що йдеться про дитячі іграшки, ліфти та ліфтове обладнання, електричні та електронні пристрої, обігрівачі та інші товари. Відповідну Постанову затверджено на засіданні Уряду 6 вересня 2024 року.

Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев нагадав, що мораторій на перевірки нехарчової продукції діяв майже від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Наразі ж державний контроль за потенційно небезпечною продукцією буде частково повернено.

"Це допоможе захисту людей від придбання та використання небезпечної продукції, щодо якої ми регулярно отримували скарги, як від громадян, так і від легального бізнесу через її низьку якість. Водночас Міністерство економіки та Рада бізнес-омбудсмена моніторитимуть дотримання норм чинного законодавства та прозорість роботи органів державного ринкового нагляду під час перевірок бізнесу", - розповів Соболев.

Також він наголосив, що це рішення є вимогою європейських партнерів.

"Це необхідний крок у межах рекомендацій Європейської Комісії з підготовки до укладення Угоди АСАА ("промислового безвізу") та програми Ukraine Facility", — пояснив заступник міністра.

Що перевірятимуть

Згідно з повідомленням Мінекономіки, планові перевірки органів державного нагляду будуть стосуватися:

  • рухомого обладнання, що працює під тиском — перевірятиме Держпраці; 
  • засобів індивідуального захисту — Держпраці; 
  • ліфтів та компонентів безпеки для ліфтів — Держпраці; 
  • колісних транспортних засобів, нових частин та обладнання, які можуть бути встановлені або використані на колісних транспортних засобах — Укртрансбезпека; 
  • медичних виробів та виробів для діагностики in vitro (дослідження зразків крові або тканин, взятих із людського тіла) — Держлікслужба; 
  • активних медичних виробів, які імплантують — Держлікслужба; 
  • іграшок — Держпродспоживслужба (ДПСС); 
  • електричного та електронного обладнання — ДПСС; 
  • обігрівачів приміщень та комбінованих обігрівачів — ДПСС.

В уряді впевнені, що часткове повернення державного нагляду сприятиме покращенню якості та безпеки нехарчової продукції. Також це підвищить конкуренцію — у продажу з’явиться більше якісних товарів.

В Мінекономіки зазначають, що поступово це наблизить український споживчий ринок до внутрішнього європейського ринку та сприятиме укладенню Угоди про "промисловий безвіз" між Україною та ЄС.

Фото: ua.depositphotos.com