НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

В Україні підписали перший договір на розмінування агроземель за держпрограмою: оператор отримає 4,85 млн грн

В Україні підписали перший договір на розмінування агроземель за держпрограмою: оператор отримає 4,85 млн грн
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook

Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір з переможцем аукціону на надання послуг з розмінування земель сільськогосподарського призначення. Ним став оператор протимінної діяльності "Українські сервіси розмінування", який розміновуватиме ділянку площею 86 га в Шевченківській громаді Миколаївської області.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

"Вперше в українській історії ми маємо підписану угоду з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення, як результат відкритих торгів у системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад один мільйон гривень. Так держава отримає економію коштів, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування від держави", - зауважила Свириденко.

За її словами, загалом в системі Prozorro відбулося вже 11 подібних аукціонів. На торгах змагалося від 2 до 6 учасників. Падіння ціни під час торгів становило понад 18%, що зекономить для державного бюджету понад 44 мільйони гривень.

За розмінування оператор отримає 4,85 млн грн

Як повідомляють в Мінекономіки, фермерське господарство з Миколаївщини в липні подалося на участь в державній програмі компенсації вартості розмінування агроземель. 

Територія, яку потрібно розмінувати в Шевченковому складається із 12 ділянок різного рівня складності. На них зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок вкриті травою, на частині є також дерева і очерет. За розмінування ділянки оператор отримає 4,85 млн грн. 

Загалом в системі Prozorro Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 6 690 га.

Наступні девʼять аукціонів заплановані на 1 жовтня. Площа ділянок, на які закуповуватимуться послуги з розмінування, складає 2 470 га, а стартова ціна — понад 172 млн грн. 

Нагадаємо також, що 23 серпня Кабмін збільшив розмір частки компенсації для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення, з 80% до 100%. Раніше компанія "Нібулон" завляла, що аграрії не можуть оплатити навіть 20% вартості розмінування (при держкомпенсації у 80%), бо не мають грошей.

Також тепер у програмі зможуть брати участь ті фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками єдиного податку четвертої групи.

Слід зазначити, що Україна сподівається повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами та мінами земель у господарське використання протягом 10 років.