НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про публічні закупівлі: що він передбачає

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада України 17 вересня прийняла за основу законопроєкт №11520 "Про публічні закупівлі".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, проєкт закону підтримали 289 депутатів.

Ухвалення цього документу є однією з вимог для отримання допомоги від ЄС через план Ukraine Facility та Світового банку.

Що пропонують змінити у публічних закупівлях

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроєкту є забезпечення проведення ефективних публічних закупівель у прозорий та конкурентний спосіб.

Документом пропонується заборонити публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у громадян РФ, Білорусі та Ірану. Це також стосується юридичних осіб, які зареєстровані відповідно до законодавства України, але пов'язані зі згаданими країнами.

Крім того, законопроєкт визначає правила проведення закупівель та встановлює умови для проведення переговорів і кваліфікаційного відбору кандидатів.

Законопроект також впроваджує нові методи закупівель, такі як інноваційне партнерство та динамічні системи закупівель. Це дозволить зробити процес закупівель більш гнучким та ефективним та без обов’язкової публікації англійською мовою.

Серед іншого, документ пропонує, якщо вартість робіт перевищує 200 тис. грн та є меншою ніж 1,5 млн грн, замовник може здійснити закупівлю без використання електронної системи, але обов’язково оприлюднити звіт про проведену закупівлю.

До того ж, як визначає законопроєкт, якщо вартість закупівлі товару чи послуг перевищує 400 тис. грн та є меншою, ніж сума, еквівалентна 143 тис. євро, а робіт - перевищує 1,5 млн грн та є меншою, ніж сума, еквівалентна 5538 тис. євро, замовник здійснює закупівлю в спосіб, визначений законодавством.

Раніше уряд вніс зміни до правил проведення публічних закупівель: підвищено безпеку учасників торгів, зменшено можливості для зловживань замовників та розширено перелік підстав для закупівель без відкритих торгів. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com