НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

"Воюй або працюй": Шмигаль анонсував низку заходів для виведення ринку праці з тіні

"Воюй або працюй": Шмигаль анонсував низку заходів для виведення ринку праці з тіні
Фото: Денис Шмигаль / Telegram

Оновлений законопроєкт про підвищення податків містить зміни, які передбачають запровадження принципу "воюй або працюй" для виведення ринку праці із тіні. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Це необхідно для залучення додаткових коштів до держбюджету, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на форумі "Україна 2024. Незалежність" у Києві.

"Це важливий момент для збільшення кількості робочих місць і підвищення середніх зарплат у галузях та наповнення бюджету", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна втратила 3,5 млн робочих місць. І зараз, щоб підтримувати військових, необхідно мати не менше 10 млн робочих місць, а офіційний показник – близько 8 млн.

"Ми розуміємо, що в економіці є цілий ряд професій, робочих місць, які працюють, скажімо так, у тіні і не сплачують офіційно податки, які сьогодні критично важливі… Принцип "воюй або працюй – не новий. Його озвучував президент України", - додав очільник уряду.

За його словами, є низка заходів з детінізації для того, щоб допомогти  не лише людям, які працюють в Україні і отримують зарплату в конвертах, а також створити умови для повернення українців з-за кордону.

Крім принципу "воюй або працюй", уряд пропонує ще три основних джерела наповнення бюджету: збільшити внутрішні запозичення, підвищити ставку податку на прибуток для банків і розширити базу для військового збору.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, зокрема, у новорічному привітанні з 2024 роком, що зараз українці мають жити за правилом: "або ти працюєш, або ти воюєш".