НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Після скандалу із картою України без Криму МОН змінює процедуру добору підручників

підручники
Фото: Freepik

Міністерство освіти й науки України почало змінювати процедуру підручникотворення, аби поліпшити їхню якість та виявляти недоліки перед друком.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба МОН.

У відомстві нагадали, що днями у підручнику для 7 класу виявили карту України без Криму.

"Ця сторінка не проходила експертизу, а з’явилася на етапі друку. Адже на експертизу подають електронну версію (копію, аналог) рукопису оригіналу або оригінал макета підручника, яка може не містити сторінок оформлення", - запевняють у МОН.

Повідомляється, що видавництво "Літера ЛТД" власним коштом передрукує підручники, а наклад із помилкою відкличуть з усіх шкіл.

У МОН наголосили, що працюють над перезавантаженням системи підручникотворення.

"З 2 вересня 2024 року експертизу забезпечуватиме Український інститут розвитку освіти (УІРО). Новий механізм забезпечення якості навчальної літератури передбачатиме експертизу матеріалів перед апробацією, власне їхню апробацію в невеликій кількості закладів освіти з подальшим зворотним звʼязком і вдосконаленням, а також фінальну експертизу перед конкурсним (учительським) відбором підручників закладами освіти. Експертизу здійснюватимуть нові експертні комісії УІРО. Нині триває добір експертів", - підкреслили у відомстві.

Там додали, що підручники, надруковані за оновленою процедурою, зʼявляться в школах у наступному навчальному році.

Підручник для 7 класу вийшов з картою України без Криму

У рекомендованому Міносвіти і виданому 2024 року за рахунок державних коштів підручнику з української мови для 7 класу авторства Анастасії Онатій та Тараса Ткачука виявили карту України без Кримського півострова.

На це звернула увагу літературна критикиня, книжкова оглядачка Тетяна Гонченко на своєму ТГ-каналі "Нерозбувний книгочитун".

"Вгадайте, звідки ця карта України без Криму? У шкільних підручниках з української мови для 7 класу (авт. Онатій А. В., Ткачук Т. П.). Це надруковано прямо поруч з текстом гімну України. Переконатися можна ось тут в електронній версії на сайті Інституту модернізації змісту освіти. Надруковані ці підручники в 2024 році. Рекомендовані Міністерством освіти і науки України", - зазначає вона.

Натомість співавторка підручника Анастасія Онатій заявила у себе на фейсбуці, що карта України без Криму з'явилася у посібнику "через прикру неуважність", й запропонувала колегам-освітянам, які отримають її підручник, проводити на уроках флешмоб "Домалюй Крим".

Міністр освіти Оксен Лісовий своєю чергою наголосив, що Крим – це Україна і поінформував, що "технічну помилку за власний рахунок виправить видавець, який допустив некоректність дизайну".

Видавництво "Літера", яке видало підручник з картою України без Криму, заявило, що визнає помилку, та перепросило у громадськості, учнівської та педагогічної спільноти. Там підтвердили, що відкликають підручники і готують своїм коштом виправлений наклад. 

Додамо, що уряд Сполучених Штатів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосив про надання допомоги у друку понад трьох мільйонів підручників для українських учнів 1-2 класів до цього навчального року.