НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Асоціації "зеленої" енергетики виступили проти можливого звільнення очільника "Укренерго": які аргументи

Володимир Кудрицький, укренерго
Володимир Кудрицький на форумі щодо децентралізованої генерації 5 серпня. Фото: Facebook-сторінка голови "Укренерго"

Дві галузеві асоціації, до яких входять виробники електроенергії з відновлювальних джерел, виступили проти можливого звільнення голови правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимира Кудрицького, яке, за даними ЗМІ, готується найближчим часом.

Зокрема, Українська вітроенергетична асоціація закликала наглядову раду НЕК за можливості відтермінувати рішення про звільнення Кудрицького, яке очікується вже 2 вересня, до закінчення воєнного стану в країні. З аналогічним проханням вона звернулася до Офісу президента та Кабінету міністрів.

На її думку, Кудрицький зарекомендував себе як ефективний топ-менеджер, особливо в період воєнного стану. Так, одним із найбільших результатів роботи "Укренерго", досягнутих під його керівництвом, називається відʼєднання енергосистеми України від енергосистем Росії та Білорусі в ніч вторгнення першої на територію України.

Крім того, там вказують, що саме завдяки підготовчим роботам, зокрема й на рівні топ-менеджменту "Укренерго", українська енергосистема стала частиною Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E), що фактично зробило можливим подальшу інтеграцію національного енергетичного ринку до ЄС. Завдяки синхронізації став можливим також імпорт-експорт електроенергії.

Також в УВЕА вважають, що "Укренерго" наразі є чи не єдиною галузевою структурою в Україні, яка має чітке розуміння і стратегію щодо утримання енергосистеми в робочому стані і надалі в умовах широкомасштабної війни, а також її повоєнної відбудови. Її Кудрицький представив на форумі з децентралізованої генерації 5 серпня.

"Презентована стратегія є реалістичною та враховує сучасні реалії війни, зокрема передбачає розбудову децентралізованої енергосистеми на основі ВДЕ, УЗЕ та інших маневрових потужностей, як, наприклад, газопоршневі та газотурбінні установки. Реалізація даної стратегії також підтримується міжнародними партнерами", - вказують в асоціації.

Відповідно, УВЕА вбачає пряму загрозу імплементації стратегії за умови звільнення чинного керівника "Укренерго". На її думку, зміна підходів і бачення розвитку енергосистеми національним оператором системи передачі вкотре загрожує руйнацією іміджу України на міжнародній арені та підриву стійкості енергосистеми в час війни.

"Великі та застарілі атомні блоки і теплові електростанції хоч і формують наразі більшу частку української енергосистеми як вимушений спадок Радянського союзу, втім є стратегічно невигідною генерацією в час війни через її масштаби, а також можливістю її використання ворогом для залякування українського населення і ядерного шантажу", - заявили вітроенергетики.

Вони наголошують, что незмінність очільника "Укренерго" в період воєнного стану є питанням національної безпеки і компанія "не може дозволити собі робити внутрішні перестановки" в команді, оскільки це вплине на її діяльність і оперативність реагування на зміни в енергосистемі.

На думку УВЕА, в час війни у пріоритеті мають бути інтереси українського споживача, а для звільнень і, за необхідності, покарань, ще буде відповідний час після закінчення війни.

Що кажуть в ЄУЕА

В свою чергу, асоціація "Європейсько-українське енергетичне агентство", до якої входить низка українських та іноземних виробників електроенергії з енергії сонця й вітру, а також найбільша приватна енергокомпанія України ДТЕК, заявила, що стурбована новинами про можливе звільнення Кудрицького, не підтримує його і теж має ряд застережень.

Зокрема, заміна голови "Укренерго", на її думку є ризиком для стабільності роботи енергосистеми України та національної безпеки з огляду на підготовку до надзвичайно важкого опалювального сезону, який очікує Україну цього року.

"Без проведення аналізу роботи поточної команди НЕК "Укренерго" та його комунікації як суспільству, так і міжнародним партнерам це негативно вплине на інвестиційний клімат в енергетичному секторі України. Це особливо небезпечно на фоні безпрецедентних руйнувань енергетичної інфраструктури, яка потребує значних приватних інвестицій та фінансування від міжнародних фінансових організацій", - йдеться в заяві.

Також там вважають, що звільнення Кудрицького вплине на міжнародні відносини та інвестиційний клімат в Україні, оскільки саме нинішня команда "Укренерго" завоювала міцну довіру МФО, про що свідчить успішний випуск п’ятирічних "зелених" єврооблігацій на 825 мільйонів доларів у 2021 році для покриття заборгованості перед виробниками електроенергії з ВДЕ, а вже під час війни - забезпечення фінансування відбудови енергосистеми на понад 1,5 мільярда євро.

"У зв’язку із цим, наша асоціація закликає прийняти до уваги необхідність дотримання процедур корпоративного управління та виконання умов, які дозволили отримати сертифікацію НЕК "Укренерго" з боку секретаріату Енергетичного співтовариства при прийнятті будь-яких кадрових рішень щодо компанії", - додають в ЄУЕА.

Там вказують і на позитивний досвід співпраці з Кудрицьким у питаннях покращення регуляторної бази на ринку електроенергії, створення інвестиційних стимулів для побудови нової децентралізованої генерації та систем накопичення енергії із залученням приватного капіталу.

"Такі дії мали значний результат, адже вже в серпні компанія провела спеціальні аукціони для закупівлі допоміжних послуг, переможці яких вже в 2025 році побудують 600-650 МВт нових установок зберігання енергії та маневрової генерації, що є визначним досягненням під час війни", - нагадують в асоціації.

В ЄУЕА вважають значним фактором при прийнятті рішення інвесторами саме особисту залученість Кудрицького та керівництва "Укренерго" в процеси комунікації із зацікавленими сторонами, а також загальна довіра до НЕК як ефективного та прозорого контрагента.

Звідки інформація про звільнення Кудрицького

Нагадаємо, що 30 серпня видання "Економічна правда" з посиланням на поінформовані джерела в Кабміні та в одній з енергетичних компаній повідомило, що Кудрицький найближчим часом може бути звільнений з посади.

Зокрема, це нібито було однією з тем, які обговорювалися у той день на засіданні Ставки верховного головнокомандувача. Повідомлялося, що там ішлося про ліквідацію наслідків останньої російської атаки та будівництво захисних споруд: Кудрицькому нібито закидають неналежне виконання попередніх рішень Ставки та поганий захист обʼєктів "Укренерго".

Звільнити Кудрицького може більшість голосів наглядової ради "Укренерго", яка наразі налічує шість членів. Зазначимо, що на нинішній посаді він перебуває вже чотири роки - з 2 серпня 2020 року, а до цього ще майже півроку очолював держкомпанію в статусі виконуючого обов'язки голови правління.