НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Бізнес пропонує залучити банківську ліквідність для погашення боргів на енергоринку

Бізнес пропонує залучити банківську ліквідність для погашення боргів на енергоринку
Фото: Freepik

Для учасників енергетичного ринку актуальним залишається питання погашення накопичених боргів. Ця ситуація суттєво непокоїть бізнес та негативно впливає на підготовку до осінньо-зимового періоду.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Там нагадують, що станом на вересень 2024 року заборгованість виробника електричної енергії – "Енергоатому" – перед ДП "Гарантований покупець" склала 12,4 млрд грн.

Заборгованість ДП "Гарантований покупець" перед постачальниками універсальних послуг досягла 12,3 млрд грн, а перед виробниками з альтернативних джерел – більше 34 млрд грн.

Борг "Укренерго" перед ДП "Гарантований покупець" в контексті збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел склав близько 29 млрд грн. 

В ЄБА звертають увагу, що ця заборгованість по ланцюжку розповсюджується на весь ринок електричної енергії – на операторів систем розподілу, оператора системи передачі Укренерго, ДП "Гарантований покупець" та виробників з ВДЕ. Тому бізнес-спільнота вважає вирішення згаданої проблеми вкрай важливим і нагальним питанням, яке потребує максимального залучення усіх заінтересованих сторін.

"Одним з варіантів швидкого вирішення цієї проблеми, яке обговорюється в експертних колах, може бути використання високої ліквідності українських банків для надання цільового фінансування Енергоатому. Як результат – швидке погашення заборгованості перед ДП "Гарантований покупець" та планове повернення позичальником кредитних коштів за рахунок доходу від поточної діяльності", - переконані в ЄБА.

Експерти вважають, що таким чином, ринок насититься ліквідністю перед початком опалювального сезону та буде змога погасити заборгованості перед інвесторами в розподілену генерацію.

Зауважимо, уряд ухвалив постанову, що визначає основні принципи торговельної політики державного підприємства "Гарантований покупець".

Нагадаємо, НКРЕКП змінила порядок формування ціни електроенергії для споживачів постачальника "останньої надії" (ПОН) у бік її збільшення на період з 1 жовтня до 31 грудня 2024 року.

Раніше повідомлялося, що оператор енергосистеми України НЕК "Укренерго" пропонує підвищити тариф на передачу електроенергії на 2025 рік на 48% – до 783,71 грн за МВт-год (без ПДВ).