НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

“Енергоатом” готується до відновлення добудови закинутої Чигиринської АЕС

“Енергоатом” готується до відновлення добудови закинутої Чигиринської АЕС
Чигиринська АЕС. Фото: city-news.ck

Компанія “Енергоатом” розпочала підготовку до реалізації проєкту будівництва Чигиринської атомної електростанції, яка розташовуватиметься поблизу містечка Орбіта на Черкащині. Про це повідомляє “Енергоатом”

Рішення є частиною енергетичної стратегії України, що передбачає збільшення потужностей вітчизняної атомної генерації до 2050 року. На новій АЕС планується зведення чотирьох нових енергоблоків за сучасною технологією AP1000.

Перший крок у реалізації проєкту вже зроблено: на позачерговій 51-й сесії Чигиринської міської ради ухвалено рішення про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою для відведення земельних ділянок в постійне користування НАЕК "Енергоатом". 

Також ухвалено рішення про передачу земельних ділянок загальною площею 38,1493 гектара в постійне користування цій компанії.

""Енергоатом" має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом та власними технологічними рішеннями", – додав керівник "Енергоатома" Петро Котін.

Від ДРЕС до АЕС: історія проекту Чигиринської АЕС, який так і не був завершений

Чигиринська атомна електростанція розташована поблизу селища Орбіта, за 10 км на північний схід від Чигирина, Черкаська область, на березі Дніпра. Спочатку проект був розрахований на будівництво теплової електростанції (ДРЕС), а рішення про його реалізацію було ухвалене Центральним комітетом КПУ 20 серпня 1970 року.

Будівництво розпочалося у 1977 році. Початково планувалося, що електростанція матиме потужність 4800 МВт і обслуговуватиме хімічні підприємства Черкас. Однак через зміни в проекті потужність була знижена до 3200 МВт, а згодом до 1600 МВт. Будівництво містечка для енергетиків Орбіта, яке планувалося на 20 тисяч осіб, також затрималося. Офіційно будівництво ГРЕС було зупинене та законсервоване у 1981 році.

Після розсекречення архівів КДБ УРСР стало відомо, що Чигиринська ДРЕС планувалася як атомна електростанція (АЕС). Офіційно про будівництво АЕС було оголошено 19 травня 1988 року. Міністерство атомної енергетики відмовлялося коментувати ситуацію, а АН УРСР визнала будівництво недоцільним.

1982 року було розроблено техніко-економічне обґрунтування для будівництва АЕС, а наступного року проект було затверджено. На основі Постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 21 вересня 1984 року, планувалося звести АЕС потужністю 4000 МВт на місці Чигиринської ДРЕС. Однак через Чорнобильську аварію будівництво зупинили у травні 1989 року.

Містечко Орбіта, яке мало стати домівкою для працівників АЕС, нині є недобудованим поселенням з близько 100 жителями, де збереглися лише кілька багатоповерхівок та один магазин. Після аварії на Чорнобилі люди почали виїжджати, і будівництво так і не було відновлено.