НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Комплексні системи вогнезахисту: адаптація протипожежного захисту підприємств в умовах війни - вихід для багатьох підприємств

Комплексні системи вогнезахисту:  адаптація протипожежного захисту підприємств в умовах війни - вихід для багатьох підприємств

Війна ставить нові виклики  для промисловості України, і один з них – необхідність кардинального оновлення протипожежного захисту підприємств, особливо тих, які відносяться до критичної інфраструктури. Експерти з протипожежної безпеки впевнені, що такі оновлення  та орієнтація на провідний досвід Європи та світу потрібні вже зараз, враховуючи системні бомбардування обєктів ОКІ, які супроводжуються значними пожежами.  Забезпечити протипожежний захист підприємств критичної інфраструктури цілком можливо й нині, була б чітка стратегія та фінансування.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Європейський досвід: пасивний захист в пріоритеті 

Наприкінці липня Європа спостерігала за ліквідацією пожежі на великому хімічному заводі концерну BASF у місті Людвігсхафен. Про вибух на підприємстві стало відомо о 12.00, о 14.00 з’явилися повідомлення, що пожежу загасили, є постраждалі, загиблих немає. За кілька днів завод продовжив роботу в звичайному режимі.

«Німецькі підприємства - носії найбільш сучасних технологій. Цей прикрий випадок вкотре показав, що 100% гарантії захисту не існує взагалі. Але зберегти життя людей і суттєво зменшити збитки – можливо. В Україні за нинішніх складних умов також», - вважає Денис Любченко, експерт з вогнезахисту та протипожежної безпеки, директор ІПВК «Спецзахист».

Йдеться про поєднання активних і пасивних систем протипожежного захисту, який практикують на переважній більшості підприємств світу. Саме такий комплекс, на думку Любченка, здатен запобігти суттєвій шкоді, і при пожежах, які виникають під час військової агресії ворога та під час експлуатації обєктів.

Як це працює? Людина, не знайома безпосередньо із системою протипожежної безпеки, знає про наявність плану евакуації, протипожежної сигналізації та вогнегасника.

Насправді це цілий комплекс заходів різновланового характеру підприємства. Вонапочинається із планування будівлі підприємства, яка має зводитись із додержанням будівельних норм і застосуванням активних та пасивних засобів. Активними засобами протипожежного захисту можна вважати: пожежну сигналізацію, оповіщення про пожежу та управління евакуюванням людей, автоматичні системи пожежогасіння та локального застосування (такі як вогнегасники та пожежні крани). Їх головна функція: виявити і загасити пожежу. І враховуючи сьогодення, можливе їх застосування тільки в поєднанні з елементами автономного електроживлення. 

Свою чергу до пасивних засобів захисту відносять: системи протидимного захисту, протипожежні клапани, двері, ворота, завіси, блискавкозахист, складові вогнезахисту: ітумесцентні покриття (фарби, лаки), штукатурки та плити тощо. 

«Якщо коротко, то активний захист розпочинає свою роботу коли пожежа розпочалася. Пасивний робить неможливим швидке розповсюдження пожежі та є опорою для ефективності активного протипожежного захисту навіть під час “блекаутів”», - зазначає експерт.

 За спостереженнями Дениса Любченка, якісно захищені від пожеж провідні підприємства світу, поєднують комплекс заходів, як пасивного так і активного характеру.

А що ж в Україні?

Нажаль, за відсутності пасивних систем, більшість українських підприємств дуже залежні від стабільної роботи активних систем пожежної безпеки. Особливо зараз коли не можливо прогнозувати характер причини виникнення пожежі. Тому що норм та правил пожежної безпеки від військової агресії не існує. Відсутність пасивної системи протипожежного захисту провокує збільшення ризику розповсюдження пожежі, а як наслідок збільшення збитків для держави, нагадує Любченко.

Дуже невелика кількість підприємств в Україні дбала про комплексний захист до 2022 року. Зазвичай, згадує Любченко, надавали перевагу оновленню систем оповіщення та гасіння. Коли пропонували додаткові рішення з забезпечення пасивного протипожежного захисту, зазвичай це стосувалось вогнезахисту кабельних споруд, поверхонь та конструкцій – стикалися із нерозумінням «навіщо витрачати більше»: «Я впевнений, що зараз багато хто з власників зруйнованих пожежами підприємств шкодують про це. І якщо вже почалась відбудова об’єктів, то вона має передбачати пасивний протипожежний захист ще на етапі проектування, не кажучи вже про забезпечення автономними системами енергозабезпечення систем пожежогасіння. Вогонь помилок не прощає».

Комплексна система захисту, яка поєднує активні і пасивні заходи, здатна суттєво зміцнити будь-яке підприємство. Застосовувати європейський досвід можливо вже зараз!!! Аналізуючи досвід і співпрацю з партнерами з Німеччини, Ізраїлю, Південної Кореї можна створити якісний безпековий продукт для стратегічних підприємств держави та інших об'єктів, які постійно знаходяться під впливом різних факторів агресії ворога. 

Якщо все впирається в гроші, то варто просити державної підтримки, вважає Денис Любченко. «Ми всі прекрасно розуміємо, що мішенню росії по суті є вся Україна. То ж маємо разом із урядом, парламентом та з залученням якісних фахівців з пожежної безпеки якнайшвидше вирішувати питання впровадження комплексних систем захисту наших підприємств».