НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Майже всі компанії-переможці аукціону від "Укренерго" фінансово підтвердили наміри будувати "великі батарейки"

Майже всі компанії-переможці аукціону від "Укренерго" фінансово підтвердили наміри будувати "великі батарейки"
Фото: ua.depositphotos.com

За результатами спеціального аукціону з придбання резервів підтримки частоти (РПЧ) 11 з 13 компаній-переможців внесли фінансове забезпечення на рахунки ескроу. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє "Укренерго".

Згідно з повідомленням пресслужби, ці компанії фінансово прогарантували будівництво 99 МВт потужностей електроустановок (їх ще називають "великі батарейки" або "промислові батарейки"), які з’являться в енергосистемі через рік. До 15 серпня 2025 року вони повинні пройти сертифікацію обладнання, а з жовтня – почати надавати цей вид резерву українській енергосистемі.

"Такий результат – це свідчення високої довіри до "Укренерго" як до гаранта окупності інвестицій", - заявили в компанії.

В "Укренерго" наголошують, що аукціон дає енергосистемі не лише приріст балансуючих потужностей в майбутньому, а також суттєву знижку вартості допоміжних послуг, яка буде через появу нових електроустановок.

Повідомляється, що середньозважена ціна 1 мегавата на спеціальному аукціоні склала близько 700 грн. Для порівняння: зараз за 1 мегават послуг РПЧ "Укренерго" платить 1339,82 грн. Таким чином, як зауважують в "Укренерго", економія за 5 років, у разі незмінності цін, складе майже 2,7 млрд гривень.

Додамо, що послуги з надання резерву підтримки частоти – це послуги готовності електроустановок постійно реагувати на зміну частоти в енергосистемі. Це швидкий резерв, який надається автоматично – не пізніше, ніж через 30 секунд з моменту виникнення відхилення частоти. Він необхідний для стабільної синхронної роботи європейської та української енергосистем.

"Укренерго" провело перший спеціальний аукціон на закупівлю РПЧ на 5 років

Компанія "Укренерго" провела довгостроковий спеціальний аукціон на закупівлю РПЧ на 5 років для забезпечення стабільної роботи енергосистеми 15 серпня. Він передбачав закупівлю РПЧ на 99 МВт. 

Особливістю аукціону стали одразу декілька факторів – залучення нових для ринку компаній, значна конкуренція та стимул для нових збудованих балансуючих потужностей вже наступної осені.

Раніше аналогічні контракти укладались максимально на 1 рік, що знижувало зацікавленість від потенційних інвесторів. Відтепер довгострокові договори з фіксованою в євро оплатою дають компаніям більше можливостей для залучення коштів, зокрема і від міжнародних фінансових організацій.

Умовами передбачено, що переможці аукціону вже розпочнуть свою роботу у жовтні 2025-го року. Тобто Україна отримає більше нових енергетичних проєктів вже досить скоро. В поточних умовах дефіциту і прогнозованого зростання потреб у балансуючих потужностях – це перемога.

Також варто зазначити, що перший аукціон зібрав 39 учасників, з яких 12 стали переможцями. Як зазначив тодішній голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, перемогли нові для ринку компанії. За його словами, на сьогодні активність на короткострокових аукціонах невисока, а на перший аукціон на 5 років прийшла рекордна кількість компаній, що свідчить про зацікавленість саме до такого формату.

Цікаво, що тоді, у серпні, повідомлялося про 12 переможців, але сьогодні "Укренерго" вказало на 13 переможців, 11 з яких вже внесли фінансове забезпечення на ескроу-рахунки.

Найбільший інтерес викликає цей сегмент у компаній, що займаються установками зберігання енергії (energy storage). Вони є найбільш конкурентоспроможними, хоча й газова генерація також брала участь. Раніше для надання допоміжних послуг сертифікувалась більш традиційна генерація – теплові, атомні та гідроелектростанції, теплоелектроцентралі.

Фото: ua.depositphotos.com