НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

На ЗАЕС доведеться знести один із об'єктів, – МАГАТЕ

ЗАЕС
ЗАЕС. Фото npp.zp.ua

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що градирня на окупованій країною-агресором РФ Запорізькій АЕС сильно постраждала під час пожежі 11 серпня і, ймовірно, її доведеться демонтувати.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що у середу, 4 вересня, після свого п’ятого візиту на окуповану ЗАЕС Гроссі заявив, що градирня №1 серйозно постраждала від пожежі і має бути демонтована.

"До сьогоднішнього дня ми не могли дістатися до цієї точки, високо у вежі, тому ми можемо набагато краще оцінити завдані збитки. Ця велика споруда непридатна для використання в майбутньому, тому її, ймовірно, доведеться знести", - заявив очільник МАГАТЕ.

Фото: x.com/rafaelmgrossi

Гроссі тоді описав інцидент як одну з численних "нерозсудливих атак", але не осмілився звинуватити армію РФ.

На відео, яке Гроссі опублікував у соціальній мережі Х, видно, як він інспектує насосну станцію для забезпечення водою, якої бракує після знищення Каховської ГЕС. Гроссі також відвідав сховище ядерного палива.

"Ми будемо аналізувати те, що побачили ", - зауважив Гроссі.

Очільник МАГАТЕ наголосив, що поки тривають активні бойові дії, можливість серйозного інциденту на ЗАЕС не можна виключати.

Раніше генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція занадто часто змушена покладатися лише на одне зовнішнє джерело електроенергії через російські обстріли.

Пожежа на ЗАЕС 11 серпня 

Нагадаємо 11 серпня начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що російські окупанти організували велику пожежу на території Запорізької АЕС, підпаливши в градирні велику кількість автомобільних шин.

Водночас експертам МАГАТЕ було відмовлено у доступі до внутрішньої частини градирні Запорізької атомної електростанції, де сталася пожежа.

"Після огляду експерти запитали доступ до внутрішньої частини градирні, зокрема на рівень розподілу водяних форсунок, де, на їхню думку, могло бути пошкодження. Проте доступу туди вони не отримали", - повідомив заступник міністра енергетики.

Він підкреслив, що наразі МАГАТЕ не дійшло до остаточних висновків щодо причин пожежі в градирні.

"11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання", - йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Ймовірною причиною там називають недбалість російських окупантів або свідомий підпал градирні. 

Зауважимо, градирня - це спеціалізований теплообмінник, у якому тепло від води відводиться переважно шляхом прихованих втрат тепла під час випаровування в контакті з повітряним потоком.

За даними "Енергоатому", градирня номер один знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції.