НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Польща підготувала пакет з продажу додаткової енергії в Україну

Польща підготувала пакет з продажу додаткової енергії в Україну
ото: ua.depositphotos.com

Польська Рада з питань співпраці з Україною підготувала енергетичний пакет з продажу додаткової енергії в Україну. Урядовий уповноважений з питань відновлення України, Павел Коваль, зазначив, що цей пакет сприятиме розвитку польського експорту і водночас забезпечить українцям необхідну енергію для виживання. Про це пише Bankier.pl.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Цей пакет вигідний, тому що він створює потенціал польського експорту, дозволяє споживати накопичений вугілля, дозволяє запустити польську промисловість, дозволяє заробляти. Але найголовніше, що це дозволяє українцям вижити", – додав Павел Коваль.

На думку Коваля, питання енергетики стане ключовим для України найближчими місяцями. Він також зазначив, що Росія, ймовірно, знищила від 70 до 80% енергетичної інфраструктури країни, що може призвести до хвилі енергетичних біженців у несприятливому сценарії.

"Щоб запобігти цьому, ми повинні реагувати. Ми готові до такої реакції, продати Україні великий пул енергії, щоб вони відчували себе трохи безпечніше", - повідомив він.

Коваль закликав польські компанії, зацікавлені у відновленні України, особливо в енергетичному секторі, подати свої ідеї та проекти до BGK. Він підкреслив, що навіть малі польські компанії мають можливість долучитися до програми відновлення, якщо знайдуть партнера в Україні.

"Вам потрібно тільки мати партнера в Україні, і ви можете отримати хороший кредит або кредитну гарантію. А енергетичні проекти, на сто відсотків, будуть просуватися", - додав Коваль.

Що буде з відключенням світла взимку

Додамо, за прогнозом міністра енергетики Германа Галущенка, якщо не відбуватиметься нових важких атак з боку Росії, то Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням.

Він додав, що у разі ж таких ударів передбачити їхній вплив на енергосистему на сьогоднішній день дуже складно. Тому всі ці оцінки є умовними і можуть не відображати реальну ситуацію.

Також нагадаємо, що раніше ЦПД випустив прогноз щодо обсягів відключень електроенергії взимку. У прогнозі експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що відключення можуть тривати від 12 до 20 годин на добу, в залежності від атак Росії, погодних умов та темпів відновлення інфраструктури.

Фото: ua.depositphotos.com