НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Проти звільнення Кудрицького: незалежні члени наглядової ради "Укренерго" йдуть у відставку

Проти звільнення Кудрицького: незалежні члени наглядової ради "Укренерго" йдуть у відставку
Фото: Володимир Кудрицький / Facebook

Голова наглядової ради "Укренерго" Данієль Доббені та член наглядової ради Педер Андреасен вирішили подати у відставку через звільнення голови правління компанії Володимира Кудрицького.

Про це з посиланням на їхню спільну заяву повідомляє пресслужба "Укренерго".

У своїй заяві вони зазначили, що подали письмові повідомлення про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради компанії.

"Ми вважаємо, що рішення про дострокове звільнення керівника "Укренерго" є політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для нього немає жодних обґрунтованих підстав", - йдеться в заяві.

За словами членів НР весь колектив "Укренерго" під час війни продемонстрував безпрецедентну мужність та професіоналізм, і результати роботи компанії за останні 2,5 роки cвідчать про це якнайкраще.

Доббені і Андреасен зауважили, що "Укренерго" успішно виконала свої основні стратегічні цілі попри російське вторгнення.

Компанія – член єнергооб’єдання ENTSO-E, енергосистема України – об’єднана з енергосистемою континентальної Європи. Менеджмент "Укренерго" забезпечив керованість за процесами і контроль над енергосистемою, як і в перші три тижні ізольованого режиму роботи енергосистеми України, так і під час масованих ракетних нападів росіян на об’єкти компанії.

"Крім того, побудувано більше 60 об’єктів унікального комплексного антидронового захисту на високовольтних підстанціях, а темпи відновлення високовольтної мережі після безпрецедентних ракетних і дронових атак дозволяють компанії в повній мірі виконувати функцію оператора енергосистеми" – наголосили Доббені і Андреасен.

Також повідомляється, що за час повномасштабної війни "Укренерго" залучило більше ніж 1,5 мільярди євро міжнародної підтримки на відновлення енергосистеми, підтримку ліквідності та будівництво інженерного захисту, що свідчить про прозорі закупівельні процеси в компанії та її бездоганну репутацію серед міжнародних стейкхолдерів.

Доббені і Андреасен зазначили у заяві, що вони прийшли в НР "Укренерго" у грудні 2021 року, і їх стратегічне завдання полягало в тому, щоб допомогти українській енергосистемі пройти шлях з від’єднання від енергосистем Росії та Білорусі до інтеграції з європейською мережею, а компанії - до членства в ENTSO-E. Також вони мали гарантувати політичну та бізнесову незалежність системного оператора, адже це є однією з ключових передумов для членства в ENTSO-E.

"З перших днів нашої роботи в наглядовій раді "Укренерго" ми відчували політичний тиск і спостерігали постійні спроби в обхід конкурсу призначити в правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви. Ми регулярно отримували звіти від менеджменту компанії під час засідань про негативний вплив на репутацію компанії анонімних джерел в соцмережах та тиск на співробітників з боку правоохоронних органів", - йдеться в заяві членів НР.

За їх словами, в сьогоднішніх умовах, коли корпоративне управління компанією за стандартами ОЕCD поставлено під сумнів, вони не бачать можливості продовжувати свою роботу в наглядовій раді "Укренерго".

"Порушення принципів корпоративного управління та прийняття рішення про звільнення її керівника без доказу неналежного управління є неприйнятним, і може позначитися на подальшій співпраці "Укренерго" з операторами-членами ENTSO-E", - заявили Доббені і Андреасен.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, звільнення голови правління наглядової ради і її члена означає, що під загрозою опинився весь орган.

"А давайте я поясню, що це означає… Це означає, що валиться вся наглядова рада. Має бути більшість незалежних членів. А це значить вееееееличезні проблеми по іноземним кредитам та донорам, які (типу EBRD) прямо закликали не робити цю дурню з звільнення. А ще зараз підніме питання проблем корпоративного управління з всіма донорами", - йдеться в його повідомленні.

Також Железняк застеріг, що попереду достатньо гучний скандал, який тільки починається.

"І точно наші енергетичні пацюки не зможуть сказати, що їх не попереджали", - додав нардеп.

Звільнення Кудрицького

Нагадаємо, 30 серпня на Ставці головнокомандувача була озвучена вимога про звільнення голови правління Володимира Кудрицького.

2 вересня наглядова рада "Укренерго" провела позачергове засідання з ініціативи Кудрицького, який представив звіт щодо забезпечення захисту об’єктів високовольтної мережі під час російських атак та ситуації навколо компанії в публічній площині. Під час засідання більшість членів наглядової ради прийняли рішення про дострокове припинення повноважень Володимира Кудрицького як голови правління "Укренерго" за згодою сторін.

Виконувати обов'язки голови "Укренерго" буде заступник голови правління Олексій Брехт.