НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

РФ намагалася зімітувати атаку дроном на Хмельницьку АЕС

РФ намагалася зімітувати атаку дроном на Хмельницьку АЕС
Фото: t.me/energoatom_ua

Вночі 22 вересня було зафіксовано ще один проліт ударного безпілотного апарату поруч з промисловим майданчиком Хмельницької атомної електростанції. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба НАК"Енергоатам".

Зазначається, що траєкторія польоту вказує на те, що РФ, ймовірно, намагалася зімітувати атаку безпосередньо на АЕС шляхом різкого відхилення від початкової траєкторії в бік станції, наближення до майданчика, а потім розвороту та повернення на вихідну траєкторію.

В "Енергоатомі" нагадують, що це не перший випадок, коли РФ наражає на небезпеку українські атомні об’єкти, свідомо створюючи загрозу безпеці АЕС та посилюючи енергетичний терор.

Тому "Енергоатом" надає інформацію про кожен такий факт відповідним установам для направлення Міністерством закордонних справ України нот до Міжнародного агентства з атомної енергії та інформування вітчизняних і міжнародних організацій.

"Росіяни підвищують ставку, систематично створюючи напругу на атомних об'єктах. Цей терор має зупинитись, адже наслідки можуть бути фатальними", – наголосив керівник "Енергоатома" Петро Котін.

За останній місяць поруч з українськими АЕС пролетіли понад 100 російських БпЛА та ракет

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що за останні кілька тижнів біля українських атомних електростанцій було зафіксовано рух понад 70 російських безпілотних літальних апаратів і більше 30 ворожих крилатих ракет.

Такі дії Росії створюють безпрецедентну загрозу не лише для України, а й для всієї Європи, оскільки до цього жодна країна у світі не наражала атомні об’єкти на подібну небезпеку.

Крім того, як розповів міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, посилаючись на дані української розвідки, Росія планує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, що може призвести до ядерного інциденту з глобальними наслідками.