НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

РФ обстріляла енергетичні об'єкти у шести областях: які наслідки

РФ обстріляла енергетичні об'єкти у шести областях: які наслідки
Фото: Freepik

За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Донецькій, Кіровоградській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Наслідки обстрілів

Зазначається, що у Сумській області внаслідок обстрілу території підстанції пошкоджено будівлю, що призвело до знеструмлення підстанцій, побутових споживачів та одного з енергетичних об'єктів. Наразі живлення відновлено. Водночас шість працівників отримали вибухові травми. Усіх постраждалих доставлено до лікарні.

Крім того, у Чернігівській області внаслідок обстрілів повітряних ліній та підстанції, знеструмлювались побутові споживачі. Загалом без світла залишались 4817 абонентів, живлення частково відновлено.

У Дніпропетровській області під час огляду території підстанції виявлено нерозірваний снаряд, який вже вилучили.

Як повідомляють в "Укренерго", з метою недопущення перевантаження обладнання в основній мережі о 10:25 в Сумській і Полтавській областях вимушено були запроваджені аварійні відключення. 

Чи будуть вимикати світло?

Попри масовані обстріли та пошкодження, енергосистема України продовжує працювати стабільно. На 4 жовтня застосування графіків відключення електроенергії не планується. Водночас, українців закликають економити електроенергію в пікові години — з 7:00 до 10:00 та з 18:00 до 22:00, аби уникнути перевантаження системи.

У Міненерго додають, що від початку жовтня 2022 року РФ завдала понад 1000 ударів по об'єктах української енергетичної інфраструктури. Внаслідок цих атак цього року втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей. Проте енергетики працюють над масштабною ремонтною кампанією для відновлення об'єктів та підготовки енергосистеми до осінньо-зимового періоду.

Зауважимо, відтепер моніторингові місії МАГАТЕ будуть присутніми на критично важливих для безпеки ядерних установок електричних підстанцій, адже надійне зовнішнє електропостачання має важливе значення для забезпечення безпеки АЕС, а напади на електричну мережу створюють значні проблеми і ризики для безпеки атомних електростанцій.