НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Росія атакувала енергетичні об'єкти в чотирьох областях України

Росія атакувала енергетичні об'єкти в чотирьох областях України
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

За останню добу російські війська завдали ударів по енергетичній інфраструктурі в чотирьох областях України: Донецькій, Полтавській, Сумській та Харківській. Атаки спричинили тимчасове знеструмлення цивільних об'єктів і створили додаткові виклики для енергетичної системи країни.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міненерго.

Найсерйозніші пошкодження були зафіксовані в Харківській області, де через бойові дії кілька підстанцій вийшли з ладу, що призвело до відключення побутових споживачів. Однак, завдяки оперативній роботі енергетиків, живлення було повністю відновлено.

У Полтавській області під час повітряної тривоги було відключено одну з повітряних ліній електропередачі. Незважаючи на це, електропостачання вдалося швидко відновити.

Енергетики цілодобово працюють над ліквідацією наслідків масованих атак на енергетичну інфраструктуру. Попри стабільний стан енергосистеми, завдані пошкодження, зокрема після однієї з найбільших атак 26 серпня, ускладнюють роботу. Щоденні обстріли об'єктів енергетики з боку російських військ продовжують створювати ризики для функціонування системи.

Минулої доби енергетики відновили електропостачання для 10 913 споживачів, які залишилися без світла через бойові дії та технічні порушення. Загалом, на ранок ще 530 населених пунктів залишаються без електропостачання.

Енергетичні служби продовжують масштабну ремонтну кампанію, готуючи систему до осінньо-зимового періоду та стабілізуючи роботу під час бойових дій.

Що буде з відключенням світла взимку

Додамо, за прогнозом міністра енергетики Германа Галущенка, якщо не відбуватиметься нових важких атак з боку Росії, то Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням.

Він додав, що у разі ж таких ударів передбачити їхній вплив на енергосистему на сьогоднішній день дуже складно. Тому всі ці оцінки є умовними і можуть не відображати реальну ситуацію.

Також нагадаємо, що раніше ЦПД випустив прогноз щодо обсягів відключень електроенергії взимку. У прогнозі експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що відключення можуть тривати від 12 до 20 годин на добу, в залежності від атак Росії, погодних умов та темпів відновлення інфраструктури.

Джерело фото: ua.depositphotos.com