НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Росія використовує китайські супутники для фотографування ядерних об'єктів України — Зеленський

Росія використовує китайські супутники для фотографування ядерних об'єктів України — Зеленський
Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія, ймовірно, готується до можливих атак на українські атомні електростанції, використовуючи китайські супутники для їх фотографування. Про це він сказав в інтерв'ю ABC News.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Остання інформація полягає в тому, що Росія використовує китайські супутники і фотографує деталі об'єктів на ядерних об'єктах.. І з нашого досвіду, якщо Росія фотографує певні об'єкти, то є загроза ударів по ядерних об'єктах", - сказав Зеленський.

Проте президент не уточнив, чи китайські супутники є комерційними, чи перебувають під контролем китайського уряду.

Він зазначив, що надасть інформацію, яка є в України, лідерам на Генеральній Асамблеї цього тижня.

ABC News повідомляє, що посольство Китаю у Вашингтоні не надало коментарів щодо цієї ситуації.

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, посилаючись на дані української розвідки повідомляв, що Росія планує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, що може призвести до ядерного інциденту з глобальними наслідками.

Сибіга наголосив, що Росія є єдиною країною, яка захопила атомну станцію в Європі, шантажуючи міжнародну спільноту. Він також підкреслив важливість пункту про радіаційну та ядерну безпеку в Українській Формулі миру і закликав міжнародні організації запобігти реалізації цього сценарію.

Зауважимо, 13 вересня стало відомо, що МАГАТЕ розширить представництво своїх моніторингових місій в Україні на об’єкти інфраструктури, що мають вплив на безпеку атомних електростанцій.

Україна відреагувала на це і висловила подяку МАГАТЕ за таке рішення  та закликала забезпечити постійну присутність на всіх важливих об’єктах атомної енергетики.

Додамо, що МАГАТЕ під час своєї 68-ї сесії 65 голосами схвалила резолюцію "Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні", у якій  закликає Росію негайно деокупувати Запорізьку АЕС і повернути станцію під контроль України.