Ситуація з постачанням електроенергії в Україні може покращитися не раніше квітня, – Центр досліджень енергетики

Ситуація з постачанням електроенергії в Україні може покращитися не раніше квітня, – Центр досліджень енергетики
Міжнародна організація з міграції передала Сумській області два генератори на 160 кВт для лікарень області. Фото: пресслужба Сумської ОВА

У квітні Україна розраховує отримати обладнання, яке необхідне для того, щоб відновлювати електропостачання. Після цього споживачі мають відчути покращення якості живлення. 

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу у Media Center Ukraine.

"Потрібен час для того, щоби, по-перше, приїхало необхідне обладнання. Воно в процесі: йде величезна робота по збору, привезенню, багато логістичних проблем, багато треба погоджень, фізично треба величезні об’єкти переміщувати. На жаль, її неможливо помахом чарівної палички прискорити. Люди і так викладаються на повну", — пояснив Харченко.

Він зауважив, що у першому кварталі 2023 року покращення ситуації з постачання електроенергії, особливо в Київській та Херсонській області, не варто очікувати.

Тим часом в Україні продовжують застосовувати планові, екстрені та аварійні відключення світла.  Станом на кінець грудня - початок січня 72,9% українців описували періодичність відключення електроенергії їм як більше одного разу на день.

В свою чергу Національна комісія з регулювання ринків енергетики та комунальних послуг виявила недотримання графіків відключень електропостачання споживачам з боку трьох операторів систем розподілу та застосувала до них штрафи.