НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

"Татнєфть" замінила потік нафти "Лукойла" до Угорщини та Словаччини: експорт триває попри санкції

Нафта. Фото: drpepperscott230 / Pixabay
Нафта. Фото: drpepperscott230 / Pixabay

Експорт російської нафти до Угорщини та Словаччини через Україну в липні залишався стабільним, незважаючи на санкції проти “Лукойлу”, оскільки більшість обсягів нафти, які раніше постачав “Лукойл”, взяла на себе ПАТ “Татнефть”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Згідно з інформацією, наданою Bloomberg, Росія експортувала в липні близько 436 тисяч тонн нафти до Угорщини та приблизно 356 тисяч тонн до Словаччини. Ці показники перевищують обсяги червня, коли нафтопереробні заводи MOL у цих країнах були на щорічному обслуговуванні, і відповідають рівню липня 2023 року.

Повідомляється, що, хоча "Лукойл" припинив постачання нафти в липні, його обсяги були компенсовані "Татнєфть". 

Цікаво, що хоча "Татнефть" також потрапляє під українські санкції, ці обмеження значно м'якші порівняно з тими, які застосовані до "Лукойла", і стосуються лише блокування активів.

Водночас будапештська енергетична компанія веде переговори про довгострокове рішення для постачання російської нафти. Керівник апарату прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш заявив, що компанія має хороші шанси укласти необхідні угоди, але не уточнив деталі переговорів.

Нагадаємо, з 18 липня через посилення санкцій з боку України, російська нафтова компанія "Лукойл" припинила постачання нафти до Угорщини.

Санкції, введені у червні, фактично заборонили "Лукойлу" використовувати територію України для транзиту нафти.

Зазначимо, що "Лукойл" є одним з ключових постачальників нафти до Угорщини через південну ділянку нафтопроводу "Дружба".

Наразі російська нафта забезпечує дві третини потреб Угорщини, але MOL планує повністю відмовитися від неї до 2025 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив припущення, що ініціатива зупинки транзиту нафти російської компанії "Лукойл" через територію України могла бути ініційована Єврокомісією, а не українським урядом. Він вважає, що це могло бути спробою "шантажувати дві країни, які підтримують мир і відмовляються від постачання зброї".

А прем'єр-міністр Словаччини Фіцо заявив, що якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, словацька компанія Slovnaft припинить постачання дизельного пального в Україну, яке покриває 10% українського споживання.