НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Угорщина розв'язала проблему з постачанням російської нафти територією України: що зробили

Нафтопровід "Дружба"
Нафтопровід "Дружба". Фото: Вікіпедія

Угорська енергетична компанія Mol Nyrt. заявила про досягнення угоди, яка забезпечить продовження поставок російської сирої нафти територією України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що угода передбачає, що Mol Nyrt., яка контролює нафтопереробні заводи в Угорщині та Словаччині, з 9 вересня переберає на себе контроль над постачанням нафти на білорусько-українському кордоні.

Раніше за доставку нафти до прикордонних пунктів в Угорщині та Словаччині відповідала російська сторона.

"Нова домовленість забезпечить надійне рішення для транспортування російської сирої нафти нафтопроводом "Дружба"", - наголосив віце-президент Mol Nyrt. з питань переробки та збуту Габріель Сабо.

Він не уточнив, яка компанія або компанії будуть здійснювати поставки. Зокрема, після посилення Україною санкції проти "Лукойлу", Угорщина та Словаччина отримували сиру нафту від "Татнєфті".

"Лукойл" (не) припинив постачання нафти до Угорщини

Як повідомлялося, з 18 липня 2024 року, через посилення санкцій з боку України, російська нафтова компанія "Лукойл" припинила постачання нафти до Угорщини. Санкції, введені у червні, фактично заборонили "Лукойлу" використовувати територію України для транзиту нафти.

"Лукойл" є одним з ключових постачальників нафти до Угорщини через південну ділянку нафтопроводу "Дружба". Наразі російська нафта забезпечує дві третини потреб Угорщини, але MOL планує повністю відмовитися від неї до 2025 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив припущення, що ініціатива зупинки транзиту нафти російської компанії "Лукойл" через територію України могла бути ініційована Єврокомісією, а не українським урядом. Він вважає, що це могло бути спробою "шантажувати дві країни, які підтримують мир і відмовляються від постачання зброї".

А прем'єр-міністр Словаччини Фіцо заявив, що якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, словацька компанія Slovnaft припинить постачання дизельного пального в Україну, яке покриває 10% українського споживання.

Однак у липні 2024 року транзит російської нафти через українську частину нафтопроводу "Дружба" до ЄС зріс удвічі, досягнувши 1,09 млн тонн, незважаючи на заяви Угорщини та Словаччини про припинення постачань від "Лукойлу".