НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Угорська MOL шукає нові маршрути для постачання російської нафти через Україну

Угорська MOL шукає нові маршрути для постачання російської нафти через Україну
Фото: Freepik

Угорська нафтогазова компанія MOL розпочала переговори щодо нової схеми транспортування російської нафти через Україну, в якій вона самостійно візьме на себе відповідальність за цей процес. Про це повідомив 22 серпня глава канцелярії прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш. Про це пише Enkorr.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зміна схеми постачань стала необхідною після того, як українська влада заборонила основному партнеру MOL, російській компанії "Лукойл", використовувати трубопроводи, що проходять через територію України.

Наразі обговорення альтернативного маршруту триває, і очікується, що домовленості буде досягнуто найближчим часом.

Водночас, за словами представника угорського уряду, нова схема обійдеться дорожче та супроводжуватиметься підвищеними ризиками.

Додамо, що українська сторона припинила транспортування нафти для "Лукойлу" через нафтопровід "Дружба", який постачав сировину на угорські та словацькі нафтопереробні заводи MOL. Зокрема, щорічно завод у Сазхалобаті отримував близько 2 млн тонн нафти, а завод Slovnaft у Братиславі — 2,5 млн тонн, що становить 40% від загальних обсягів постачання нафти для MOL.

У результаті компанія недоотримала 17% запланованих обсягів нафти марки Urals.

"Лукойл" (не) припинив постачання нафти до Угорщини

Нагадаємо, з 18 липня через посилення санкцій з боку України, російська нафтова компанія "Лукойл" заявила про припинення постачання нафти до Угорщини, оскільки санкції, введені у червні, фактично заборонили "Лукойлу" використовувати територію України для транзиту нафти.

"Лукойл" є одним з ключових постачальників нафти до Угорщини через південну ділянку нафтопроводу "Дружба". Наразі російська нафта забезпечує дві третини потреб Угорщини, але MOL планує повністю відмовитися від неї до 2025 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив припущення, що ініціатива зупинки транзиту нафти російської компанії "Лукойл" через територію України могла бути ініційована Єврокомісією, а не українським урядом. Він вважає, що це могло бути спробою "шантажувати дві країни, які підтримують мир і відмовляються від постачання зброї".

А прем'єр-міністр Словаччини Фіцо заявив, що якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, словацька компанія Slovnaft припинить постачання дизельного пального в Україну, яке покриває 10% українського споживання.