Україна отримає 5,7 тисячі сонячних панелей для шкіл та лікарень від італійської Enel

Україна отримає 5,7 тисячі сонячних панелей для шкіл та лікарень від італійської Enel
Фото: сайт Enel

Італійська компанія Enel за логістичної підтримки Механізму цивільного захисту Євросоюзу та Енергетичного співтовариства подарує Україні 5,7 тисячі сонячних панелей.

Як повідомляють Міністерство енергетики, Єврокомісія та Enel, це є першим етапом ширшої ініціативи ЄС, оголошеної головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час її візиту до Києва 2 лютого.

Зазначається, що доставка панелей має відбудеться до літа. Кожна панель має потужність 350 Вт, тобто йдеться про загальну потужність у майже 2 МВт. Площа кожної фотоелектричної панелі складає 2 квадратних метри.

Як зазначила фон дер Ляєн, ці панелі виробляються на підприємстві 3Sun Gigafactory в Катанії за підтримки Європейського інноваційного фонду і забезпечуватимуть електроенергією українські школи, лікарні та пожежні частини.

"Я переконана, що інші європейські компанії, а також країни-члени надихнуться цим першим кроком, щоб Україна могла покладатися на чисту електроенергію, вироблену вдома", - вказала вона.

Своєю чергою комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон під час онлайн-зустрічі з українським міністром Германом Галущенком підкреслила, що в ЄС дуже пишаються тим, що за допомогою сонячних панелей можуть допомогти підвищити енергетичну безпеку шкіл, лікарень та інших громадських будівель в Україні.

"Цим першим проєктом ми хочемо розпочати ширшу ініціативу щодо підвищення енергетичної безпеки України шляхом розвитку її відновлюваних потужностей. Це яскравий приклад європейської солідарності в діях і того, як інвестиції у виробництво чистих технологій можуть зробити Європу більш енергетично безпечною та незалежною", - зазначила єврочиновниця.

Вона подякувала Enel за щедру пожертву Україні, наголосивши, що та довела, що є лідером не тільки як компанія, яка займає передові позиції в області чистих технологій, але й через свою соціальну відповідальність.

"Поступова децентралізація енергосистеми України є запорукою її безпеки та стійкості до атак з боку Росії. Реалізуючи цей курс, Міністерство енергетики буде спиратися на стимулювання розвитку зеленої енергетики. Зокрема сьогодні критично важливо розширити можливості для автономного живлення об’єктів, які забезпечують функціонування країни", - прокоментував Галущенко.

Міністр додав, що встановлення максимальної кількості сонячних панелей є дуже важливим у контексті підготовки до наступного опалювального сезону.

"Це частина нашої енергетичної стратегії, в основі якої - енергетичний мікс. Після російських атак на українську енергосистему ми бачимо, що відновлювана енергетика – це чудове рішення для децентралізації генерації. Україна залишається вірною прагненням для здійснення зеленого переходу, і війна лише прискорює його", - підкреслив він.

Нагадаємо також, що місяць тому Єврокомісія оголосила про надання Україні додаткових 2,4 тисячі генераторів на додачу до 3 тисяч поставлених з початку війни. Крім того, буде збільшено до 35 мільйонів (з раніше анонсованих 30) кількість LED-ламп в рамках проекту з обміну українцями старих ламп розжарювання.