НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Україна та Молдова збільшать реверс газу: навіщо це потрібно

ОГТСУ
Фото: пресслужба ОГТСУ

"Оператор ГТС України" та молдовський оператор ГТС Vestmoldtransgaz (VMTG) планують збільшити гарантовану потужність на одній з міждержавних точок щонайменше до 7 млн кубометрів газу на добу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

Зазначається, що Україна та Молдова працюють над збільшенням гарантованих потужностей для транспортування газу Трансбалканським маршрутом в бік України принаймні до 7 млн куб. м на добу. 

ОГТСУ разом з молдовськими колегами вже реалізував перший етап — в бік України створено 1 млн куб. м гарантованих добових потужностей. Цей етап не потребував значних інвестицій з боку ОГТСУ чи Vestmoldtransgaz, і з 1 вересня 2024 року ці потужності вже використовуються для транспортування газу до України.

Повідомляється, що наразі ОГТСУ та VMTG працюють над подальшим розширенням потужностей. В середньостроковій перспективі можливе збільшення і понад 7 млн куб. м на добу, оскільки інфраструктура Трансбалканського трубопроводу вже побудована і подальше збільшення потужності вимагатиме лише нарощення реверсних можливостей по маршруту.

Однак, в ОГТСУ підкреслюють необхідність запровадити конкурентоспроможні та економічно обґрунтовані тарифи для цієї ділянки. Це підкріпить технічний потенціал Трансбалканського коридору привабливою комерційною моделлю.

Нагадаємо, у січні 2024 року ОГТСУ та VMTG доєднались до ініціативи Вертикальний коридор, проєкту, який має об’єднати потужності плавучих установок з регазифікації СПГ Південної Європи та споживачів Центральної та Східної Європи.

Українська сторона пропонує не лише доступ до транзитних потужностей, але можливість зберігати газ в українських ПСГ, балансуючи попит європейських споживачів.

Чи вдасться накопичити достатні запаси газу до зими

Зауважимо, Група "Нафтогаз" почала закупівлю газу в країнах Європейського союзу, хоча раніше в компанії заявляли, що Україна пройде зиму без імпорту газу. 

Загалом у "Нафтогазі" планують накопичити 13,2 млрд куб. м газу в підземні газосховища до листопада, та заявляють що встигнуть це зробити у визначені строки. Однак вже на початку серпня частина експертної спільноти висловила сумніви щодо того, що за поточних темпів закачування, державна компанія встигне накопичити необхідні обсяги блакитного палива до листопада. 

До того ж в компанії розраховують на газ європейських компаній, який дозволить балансувати газ у ГТС України. Через високий рівень заповненості європейських газосховищ зростає інтерес до українських ПСГ з боку європейських компаній. 

Також експерти зауважують, що прогнозувати наступну зиму буде досить складно, оскільки це буде перша зима без транзиту російського газу. Наразі Україна веде переговори про транзит з Азербайджаном, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ