НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Україна у 2024 році втратила понад 9 ГВт генерації через атаки РФ

Україна у 2024 році втратила понад 9 ГВт генерації через атаки РФ
Фото: Freepik

У 2024 році потужності енергосистеми України зменшилися внаслідок атак Росії. Втрати від ракетно-дронової кампанії в цьому році оцінюються в понад 9 ГВт теплової та гідрогенерації. Про це повідомляє DiXi Group.

Крім того, внаслідок окупації та атак Росії протягом 2022-2023 років країна втратила близько 21 ГВт потужностей.

"Окрім генерації, РФ також регулярно завдає ударів по критичним вузлам електромереж, з метою дестабілізувати енергосистему та обмежити можливості передавати електроенергію всередині країни, а також ускладнювати її імпорт. Очевидно, що ворог знову буде завдавати ударів, можливо, навіть ще до початку зими”, – повідомила старша експертка у сфері відкритих даних DiXi Group Оксана Зуєва.

Загалом, протягом останніх двох років, з вересня 2022 до вересня 2024 року, країна-агресор здійснила 25 масованих ракетно-дронових атак на енергосистему України.

Водночас, атаки російських військ призвели до серйозних руйнувань енергетичної інфраструктури, зокрема у Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській та Харківській областях. У цих регіонах 10 і більше з 25 атак завдали шкоди енергетичним об’єктам.

Агресор випустив понад 1 400 ракет різних типів по енергетиці України

У 2022 році було зафіксовано 11 масованих ракетних атак на енергетичний сектор України. У наступному році, 2023, кількість таких атак зменшилася до 5, тоді як у 2024 році вона зросла до 9.

Загалом Росія випустила більше 1 400 ракет різних типів, а також 500 ударних безпілотних літальних апаратів. 

Серед ракет найбільше використовувалися крилаті ракети – близько 1 200 одиниць, з яких три чверті були збиті українською протиповітряною обороною.

Зазначається, що українські сили також знищили приблизно половину керованих авіаційних ракет, тоді як зенітні та балістичні ракети, зазвичай, досягали своїх цілей.

Також ще однією загрозою є безпілотники, 98% з яких є ударними дронами, розробленими в Ірані під назвою "Shahed".Українська оборона знищила близько 90% дронів, що застосовувалися російськими військами. 

БПЛА почали активно використовувати в жовтні 2022 року, а найвищі показники були зафіксовані в серпні 2024 року, коли однією хвилею було випущено 109 дронів, з яких 99 були знищені.

Прогнози щодо відключень електроенергії взимку

Як сказав Financial Times генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму

За його словами, за найкращим сценарієм, цієї зими країна залишатиметься без електрики в середньому п’ять годин на день, і це лише в разі відсутності нових масованих атак РФ і сильних морозів.

Як вважають у моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні, дефіцит електроенергії в Україні внаслідок російських атак на її енергетичну інфраструктуру може призвести до відключень світла взимку тривалістю від 4 до 18 годин на добу.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням, якщо не відбудеться нових  атак з боку Росії.

Втім, як повідомив в.о. голови правління НЕК "Укренерго" Олексій Брехт, якщо взимку буде тепла погода , то Україна зможе пройти опалювальний сезон без відключень світла. Але коли температура опускатиметься до мінус 10-15 градусів, енергетики будуть застосовувати одну чергу у графіках відключень у ранкові та вечірні години.