НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Метінвесті нарікають на поточні ціни на імпортну електроенергію. Можуть зупинитися підприємства ГМК

В Метінвесті нарікають на поточні ціни на імпортну електроенергію.  Можуть зупинитися підприємства ГМК
фото: ua.depositphotos.com

Аукціони на доступ до перетину є ажіотажними, окрім того, країні потрібні довгострокові контракти

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Ціни на електроенергію в Україні в умовах її дефіциту є проблемою для гірничо-металургійного комплексу. Аукціони ж на доступ до перетину утворюють ажіотаж.

Про це в інтерв’ю для Forbes Ukraine розповів гендиректор групи "Метінвест" Юрій Риженков.

Так, наприклад, Інгулецький ГЗК вже кілька місяців не працює саме через високу вартість електрики і логістики.

Наразі за рішенням уряду підприємство має імпортувати 80% електроенергії від споживання для уникнення відключень, тоді як раніше ця квота становила 30%, нагадав Юрій Риженков. Втім для компанії надзвичайно важливо уникнути раптових відключень із міркувань безпеки та через можливість пошкодження обладнання.

За словами Риженкова, проблема навіть не в імпорті, адже ціни на електроенергію в Україні не менші, ніж в Європі.

"Проблема в тому, що аукціони на доступ до перетину ажіотажні, оскільки великим споживачам треба закупити 80% їхнього споживання. Чим більша конкуренція за перетин, тим більше за нього треба заплатити", – пояснив він.

СЕО "Метінвесту" зазначив, що компанія часто платить за перетин більше, ніж за саму електроенергію, тобто переплачує мінімум вдвічі.

Окрім того, ці аукціони є добовими, тобто неможливо придбати перетин на місяці, пів року або рік і мати прогнозованість. Тож із виходом на аукціон компанія викуповує перетин за будь-яку ціну, інакше підприємства можуть припинити роботу.

"Ми неодноразово звертали увагу керівництва країни на цю проблему. Сподіваюсь, нас почують в Міністерстві енергетики. Нам потрібні довгострокові контракти. В ЄС ви маєте прогнозованість на місяці. В Україні – на добу", – зазначив Юрій Риженков.

 "Метінвест" має проєкти розбудови власної генерації. Компанія вже законтрактувала понад 30 МВт газотурбінних станцій за $36 млн, які у листопаді поточного року мають встановити на підприємствах групи.

Окрім того, встановлено 50 МВт генерації на випадок екстрених ситуацій, що дозволяє спокійно зупинити виробництво у разі втрати потужності з енергосистеми.

"80 МВт не покриють нашу потребу. Але і на 100% забезпечувати себе генерацією в нашому випадку не дуже розумно. Велика централізована генерація – це все одно більш ефективно і екологічно. Сподіваємось, що нашим енергетикам вдасться відновити і стабілізувати енергосистему", – додав Риженков.

За його словами, група – найбільший споживач електроенергії в країні. Її підприємства споживають більш як 550 МВт, до війни, коли працювали маріупольські активи, цей обсяг становив 1000 МВт, що зіставно зі споживанням Києва. Аби покрити власні потреби, "Метінвест" має інвестувати понад $500 млн у нову генерацію.

"В «Метінвесті" є думки, що, може, нам потрібно побудувати щось, щоб забезпечити себе більше, ніж на 10-15%, а може краще забезпечити себе на 50% власною генерацією. Думаємо над цим», – повідомив СЕО компанії.

Проте, на думку Юрія Риженкова, компанії все ж потрібно інвестувати в модернізацію металургійних потужностей, залишивши питання енергетики ДТЕК.