НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

В місії ООН в Україні допускають відсутність світла взимку до 18 годин на добу

трамвай 17, одеса, без світла
Фото: Одеська міськрада

Дефіцит електроенергії в Україні внаслідок російських атак на її енергетичну інфраструктуру може призвести до відключень світла взимку тривалістю від 4 до 18 годин на добу. Про це йдеться в опублікованій 19 вересня доповіді моніторингової місії ООН з прав людини в Україні з посиланням на її експертів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Там нагадують, що НЕК "Укренерго" в червні заявляла, що на населення чекає важка зима з дефіцитом електроенергії понад 30% через нестачу від 3 до 6 ГВт електроенергії у години пік.

Як зазначається у доповіді, цивільне населення, ймовірно, відчуватиме наслідки атак, що вже відбулися, упродовж багатьох наступних місяців або навіть років, оскільки відновлення пошкодженого обладнання потребує технічно складних елементів, які необхідно замовити, виготовити та доставити.

Місія ООН вказує що попри значні та дороговартісні заходи, які вживає Україна для пом’якшення наслідків, їх недостатньо для компенсації втрати генеруючих потужностей у поточному році.

Втім, скільки потужностей вдасться відновити до початку зими, наразі незрозуміло, тому представники ООН не можуть прогнозувати, наскільки населення зрештою постраждає від наслідків атак упродовж холодної пори року, тим більше, що це залежатиме й безпосередньо від температурного режиму взимку та нових атак на енергетичну на з боку РФ.

"Технічні експерти, опитані ММПЛУ, зазначили, що найсерйозніших наслідків для цивільного населення можна було б уникнути, якби відключення електроенергії було обмежено кількома годинами за розкладом. Якщо нові атаки призведуть до тривалого аварійного відключення, наслідки будуть значними", - вказують в організації.

Прогнозується, що через нестачу електроенергії деякі райони можуть залишитися без теплопостачання. Зокрема, оцінка найбільш вразливих до втрати тепла регіонів показала, що Харківська та Сумська області найбільш схильні до цього через суворі зимові умови, високу щільність населення, соціально-економічну вразливість, а також серйозні пошкодження енергетичної інфраструктури.

Також можливе й накопичення стічних вод на вулицях або скидання неочищених стоків у відкриті водойми, зокрема у Дніпро. Технічні спеціалісти та місцеві адміністратори попередили ММПЛУ про ризики виходу з ладу місцевих систем санітарії.

Зазначається, що нещодавні атаки поставили під загрозу доступ до безпечної питної води для понад 10% населення (приблизно 3,7 мільйона людей). Відповідно, все це може вкупі з порушенням роботи лікарень матиме наслідком підвищену захворюваність населення.

Крім того, в ООН звертають увагу що відключення світла негативно впливають і на психічне здоров’я, підсилюючи стрес, тривогу, страх і відчуття ізоляції, що особливо небезпечно для людей із наявними розладами.

В місії з прав людини вказують і на наявність "підстав вважати", що численні аспекти військової кампанії проти української інфраструктури для виробництва та передачі електроенергії та тепла порушують основоположні принципи міжнародного гуманітарного права, і закликають Росію припинити атаки.

У ММПЛУ нагадують, що загалом з жовтня 2022 року по лютий 2023 року російські збройні сили здійснили щонайменше 13 хвиль ударів крилатими й балістичними ракетами та некерованими боєприпасами по енергетичній інфраструктурі в 19 з 24 областей України та Києві. Через це загинули щонайменше 116 цивільних осіб, а поранення отримали 379.

З 22 березня до 31 серпня цього року ЗС РФ здійснили ще дев’ять хвиль далекобійних і добре скоординованих атак на енергетичну інфраструктуру України, пошкодивши або зруйнувавши численні об’єкти генерації, передачі та розподілу електроенергії. Внаслідок атак загинули 18 осіб, а ще 84 отримали поранення.

Станом ще на червень 73% енергоблоків теплових електростанцій були виведені з ладу через значні пошкодження. Крім того, були виведені з експлуатації і 20 гідроагрегатів на гідроелектростанціях.

Станом на липень йшлося про втрату приблизно 9 ГВт виробничих потужностей тільки внаслідок атак цього року, що складає близько половини пікового споживання електроенергії в Україні взимку 2023-2024 років.