НБУ курс:

USD

41,19

--0,02

EUR

45,02

--0,02

Готівковий курс:

USD

41,46

41,42

EUR

45,60

45,45

В НКРЕКП спростували інформацію щодо загрози імпорту електроенергії "Укренерго"

В НКРЕКП спростували інформацію щодо загрози імпорту електроенергії "Укренерго"
Зображення: freepik

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявили, що станом на сьогодні жодних підстав для зупинки сертифікації "Укренерго" як оператора системи передачі (ОСП) або неможливості використання транскордонних перетоків для залучення імпорту електроенергії - немає. 

Про це йдеться в заяві НКРЕКП.

"Будь-яка інформація у ЗМІ щодо загрози імпорту електроенергії є відвертою маніпуляцією напередодні опалювального сезону з метою дестабілізації суспільства", - наголошується в заяві.

В НКРЕКП підтвердили, що 9 жовтня 2024 року регулятор отримав лист від директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковські, в якому наголошувалося на необхідності збереження відповідності українського оператора системи передачі НЕК "Укренерго" вимогам щодо відокремлення Директиви (ЄС) від 05 червня 2019 року № 2019/944 про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії, адаптованої та прийнятої ("Директива про електроенергію").

Зокрема, Секретаріат Енергетичного Співтовариства поінформував НКРЕКП про необхідність доформування наглядової ради "Укренерго".

В свою чергу в НКРЕКП зазначили, що всі необхідні для цього процедури вже відбуваються у встановлені строки та у визначеному порядку.

Що передувало

Як повідомили в агентстві "Інтерфакс-Україна", раніше в колонці для "Енергетичної правди" директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, коментуючи лист Лорковські, зазначив, що скасування сертифікації НЕК "Укренерго" загрожує здійсненню імпорту е/е, який став можливим після синхронізації української та європейської енергосистем у 2022 році.

Зокрема, у листі на ім'я голови НКРЕКП Юрія Власенка Лорковські вказав на низку невідповідностей "Укренерго" умовам сертифікації в грудні 2021 року. Він акцентував увагу на необхідності призначення до 9 грудня 2024 року всіх незалежних членів наглядової ради компанії (тоді спливає термін повноважень єдиного незалежного члена, який залишився, - Романа Піонтковського), а також зміни її Статуту з метою посилення ролі НР.

Також Лорковські зазначив, що з метою запобігання конфлікту інтересів через подвійну роль Міненерго як акціонера і розробника політики у сфері енергетики, його наказом №1623 було створено новий окремий структурний підрозділ для координації та взаємодії операторів паливно-енергетичного комплексу, який перебуває в безпосередньому підпорядкуванні заступника міністра, але на даному етапі незрозуміло, наскільки функціонує такий підрозділ.

Також, на його думку, необхідно переглянути наказ Міненерго №408/2022, який, серед іншого, наділяє очільника Міненерго повноваженнями запроваджувати заходи контролю та ухвалювати рішення, які виходять за межі повноважень власника системи відповідно до моделі ISO.

"Кожен із аспектів, описаних вище, сам по собі є підставою для поновлення процедури сертифікації, оскільки кожен із них являє собою серйозну перешкоду для незалежного функціонування "Укренерго" як оператора системи передачі", - наголошується в листі.

Міненерго оголосило конкурс на посади трьох незалежних членів наглядової ради "Укренерго"

Нагадаємо, що у вересні Міністерство енергетики України оголосило конкурсний відбір кандидатів на зайняття трьох посад незалежних членів наглядової ради НЕК "Укренерго".

Тоді повідомлялось, що оскільки термін повноважень членів НР "Укренерго" спливає наприкінці 2024 – на початку 2025 року, компанії було доручено залучити професійного консультанта з відбору персоналу для пошуку кандидатів з проведенням відповідних консультацій з НКРЕКП і Секретаріатом Енергетичного Співтовариства з метою дотримання принципу незалежності оператора системи передачі.

Відбір усіх членів правління - чотирьох незалежних і трьох представників держави - планується завершити до 9 грудня.