НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

В Україні відбудеться перший онлайн-аукціон з розподілу квоти підтримки ВДЕ

В Україні відбудеться перший онлайн-аукціон з розподілу квоти підтримки ВДЕ
Фото: ua.depositphotos.com

Вперше в Україні ДП "Гарантований покупець" оголосило онлайн-аукціон з розподілу квоти підтримки підприємств, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії в державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі". 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

Згідно з повідомленням, першим лотом стала додаткова річна квота підтримки для вироблення електроенергії з енергії сонячного випромінювання розміром 11 МВт.

"Уряд створив всі умови для проведення максимально прозорих  аукціонів з розподілу державної підтримки виробників електроенергії з відновлюваних джерел. Це черговий крок у напрямку європейської інтеграції та впровадження в Україні передових практик підтримки "зеленої" енергетики", - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Умови аукціону

За умовами торгів, станція має бути розташована на лівому березі Дніпра, крім тимчасово окупованих територій та зони активних бойових дій.

Відповідно до чинного законодавства аукціон проходитиме на зниження ціни задля зменшення для споживачів вартості "зеленої електроенергії", що виробляється учасниками ринку.

Максимальний розмір цінової пропозиції — 9 євроцентів за 1 кВт•год. Заявки від потенційних учасників приймаються до 30 листопада 2024 року, аукціон відбудеться 31 листопада 2024 року.

Як повідомили в Мінекономіки, змагатися за лот на торгах можуть усі, крім осіб, пов’язаних з державою-агресором та інших категорій, визначених законодавством.

Для участі в аукціоні необхідно зареєструватися на акредитованому майданчику Прозорро.Продажі та подати пропозицію, що складається з величини потужності та ціни.

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, збільшення квоти підтримки виробників електроенергії з альтернативних джерел у розмірі 110 МВт на 2024 рік відбулося наприкінці літа.

Завдяки аукціонам у Прозоро.Продажі інвестори отримують довготривалу гарантовану підтримку, що дозволить їм залучити кредитні ресурси, створити робочі місця та нові генеруючі потужності.

Вона зауважила, що наступні аукціони відбуватимуться впродовж осені. За розподілом додаткових квот підтримки на сонячні електростанції припаде 11 МВт, на вітрові електростанції — 88 МВт, для інших видів (біомаса, біогаз, малі ГЕС) — 11 МВт.

Додамо, що днями Кабінет міністрів ухвалив постанову, що визначає основні принципи торговельної політики державного підприємства "Гарантований покупець". Документ, розроблений Міненергетики, спрямований на підтримку добросовісної конкуренції та розвиток відновлюваної енергетики.

Також нагадаємо, що нещодавно уряд схвалив постанови про гарантії походження "зеленої" електроенергії. Впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України та сприятиме залученню іноземних інвестицій у будівництво нових "зелених" потужностей навіть в умовах війни.

Фото: ua.depositphotos.com