НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру у п'яти областях України

Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру у п'яти областях України
Фото: Freepik

За минулу добу під ворожі обстріли потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Донецькій, Сумській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях. Внаслідок ворожої атаки у Сумській області знеструмлено понад 281 тисячу споживачів у 601 населеному пункті.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Наслідки ворожих обстрілів

Зазначається, що у Сумській області під час повітряної тривоги вимикались підстанції. На одній підстанції внаслідок ракетно-дронової атаки виникло загорання, знеструмлено понад 281 тисячі споживачів у 601 населеному пункті, а також промислових підприємств у двох областях. Наразі живлення частково відновлено.

Крім того, у Донецькій області через обстріл знеструмлювалась підстанція, побутові споживачі та шахта. Як повідомляють в Міненерго, на момент інциденту людей у шахті не було.

У Черкаській області внаслідок падіння уламків БПЛА відключалась повітряна лінія, знеструмлювались підстанції та побутові споживачі. Живлення відновлено.

У Чернігівській області через ракетні обстріли відключались повітряні лінії, загалом знеструмлювались понад 2 тисячі абонентів у 22 населених пунктах. Живлення частково відновлено.

У Міненерго додали, що минулої доби енергетики відновили живлення для 40 329 споживачів, що були знеструмлені внаслідок бойових дій, погодних умов та технологічних порушень.

"Загалом через бойові дії та технічні порушення на ранок залишаються частково або повністю знеструмленими 975 населених пунктів", - підсумували у відомстві.

Чи будуть вимикати світло?

Попри масовані обстріли та пошкодження, енергосистема України продовжує працювати стабільно. На 17 вересня застосування графіків відключення електроенергії не планується. Водночас, українців закликають економити електроенергію в пікові години — з 7:00 до 10:00 та з 18:00 до 22:00, аби уникнути перевантаження системи.

У Міненерго додають, що від початку жовтня 2022 року РФ завдала понад 1000 ударів по об'єктах української енергетичної інфраструктури. Внаслідок цих атак цього року втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей. Проте енергетики працюють над масштабною ремонтною кампанією для відновлення об'єктів та підготовки енергосистеми до осінньо-зимового періоду.

Зауважимо, відтепер моніторингові місії МАГАТЕ будуть присутніми на критично важливих для безпеки ядерних установок електричних підстанцій, адже надійне зовнішнє електропостачання має важливе значення для забезпечення безпеки АЕС, а напади на електричну мережу створюють значні проблеми і ризики для безпеки атомних електростанцій.