НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру у шести областях

Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру у шести областях
Фото: ua.depositphotos.com

За минулу добу під ворожі обстріли потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Зокрема, у Донецькій області внаслідок обстрілу підстанції було пошкоджено обладнання, знеструмлювалось кілька підстанцій та побутові споживачі. Живлення частково відновлено.

У Сумській області внаслідок атаки дронів були знеструмлення підстанції та повітряних ліній, а також побутових та промислових споживачів.

У Чернігівській області також внаслідок обстрілів знеструмлювались підстанції, побутові споживачі та місцева промисловість. Живлення відновлено за резервною схемою.

У Київській області під час огляду було виявлено вибухонебезпечний предмет на території підстанції. Його було вилучено.

Також повідомляється, що минулої доби енергетики відновили живлення для 30 368 споживачів, знеструмлених внаслідок бойових дій та технологічних порушень.

Загалом через бойові дії та техпорушення на ранок залишаються без електропостачання 602 населених пункти.

Відключення електроенергії не плануються

У Міненерго також повідомили, що на сьогодні, 12 вересня, відключення електроенергії не плануються. Про будь-які зміни з енергопостачанням слід дізнаватися на офіційних ресурсах своїх обленерго.

Водночас українців закликали продовжувати економно та відповідально споживати електроенергію, особливо в пікові години — з 18:00 до 22:00, зменшуючи коливання споживання, які впливають на роботу енергосистеми.

Додамо, що загалом з жовтня 2022 року Росія нанесла більше 1000 ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури. Тільки цьогоріч внаслідок ворожих атак було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Наразі триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення енергооб’єктів. Енергетики працюють цілодобово, щоб забезпечити стабільність і цілісність енергосистеми та підготувати її до осінньо-зимового періоду.

Що буде з відключенням світла взимку

Додамо, за прогнозом міністра енергетики Германа Галущенка, якщо не відбуватиметься нових важких атак з боку Росії, то Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням.

Він додав, що у разі ж таких ударів передбачити їхній вплив на енергосистему на сьогоднішній день дуже складно. Тому всі ці оцінки є умовними і можуть не відображати реальну ситуацію.

Також нагадаємо, що раніше ЦПД випустив прогноз щодо обсягів відключень електроенергії взимку. У прогнозі експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що відключення можуть тривати від 12 до 20 годин на добу, в залежності від атак Росії, погодних умов та темпів відновлення інфраструктури.

Фото: ua.depositphotos.com