НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

За останній місяць поруч з українськими АЕС пролетіли понад 100 російських БпЛА та ракет

За останній місяць поруч з українськими АЕС пролетіли понад 100 російських БпЛА та ракет
Ілюстрація: "Енергоатом"

За останні кілька тижнів біля українських атомних електростанцій було зафіксовано рух понад 70 російських безпілотних літальних апаратів і більше 30 ворожих крилатих ракет.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили у НАЕК "Енергоатом".

Такі дії Росії створюють безпрецедентну загрозу не лише для України, а й для всієї Європи, оскільки до цього жодна країна у світі не наражала атомні об’єкти на подібну небезпеку.

Енергоатом регулярно інформує відповідні органи про кожен випадок таких порушень.

Ця інформація передається Міністерству закордонних справ України для направлення офіційних нот до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та повідомлення національних і міжнародних організацій.

"Очікуємо жорсткої реакції та засудження дій російського агресора. Міжнародна спільнота має змусити Росію припинити створювати загрози українським атомним станціям", — заявив керівник "Енергоатому" Петро Котін.

За словами Котіна, Запорізька АЕС регулярно перебуває на межі блекауту: російські обстріли призводять до пошкоджень високовольтних електричних ліній, що тягне за собою часткову або повну втрату зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України. Запорізька АЕС пережила вже вісім повних і один частковий блекаут – аварії вдалося уникнути лише через справність і включення в роботу дизельгенераторів.

Нещодавно голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі під час свого візиту на окуповану Запорізьку АЕС заявив, що градирня на атомному об’єкті сильно постраждала під час пожежі 11 серпня і, ймовірно, її доведеться демонтувати. Гроссі тоді описав інцидент як одну з численних "нерозсудливих атак", але не осмілився звинуватити армію РФ.