НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Засновник Coral Energy Тахір Гараєв і мережа його компаній допомагають Росії обходити санкції – розслідування

Засновник Coral Energy Тахір Гараєв і мережа його компаній допомагають Росії обходити санкції – розслідування
Фото: ua.depositphotos.com

Незважаючи на введені Заходом санкції, Росія й далі отримує прибутки від торгівлі нафтою, які спрямовують на фінансування її кровожерливої воєнної машини. Однією з таких організацій, котрі мають потрапити до санкційного списку ЄС, є Coral Energy, а також мережа компаній, яка має тісні зв'язки з російським нафтовим сектором і далі обходить санкції, тим самим надаючи підтримку Росії у фінансуванні її агресивної політики.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться в розслідуванні УНІАН "Coral Energy та компанія". Хто допомагає Росії обходити санкції".

Як зазначає авторка розслідування Тетяна Стежар, компанія Coral Energy була заснована Тахіром Гараєвим у  2010 році. До травня 2023 року він володів 100% акцій компанії через складну корпоративну структуру. Його холдингова компанія Novus Middle East DMCC (ОАЕ) контролювала Coral Energy через Vetus Investments Limited (ОАЕ).

Згідно з матеріалами розслідування, під зростаючим тиском на компанії, що сприяють обходу західних санкцій, Гараєв передав 60% акцій Novus Middle East DMCC компанії Pura Vida Holding Limited (ОАЕ), якою керує менеджмент Coral.

"Цікаво, що одним із ключових менеджерів цієї організації є Анар Мадатлі, родич Гараєва. Проте, незважаючи на формальну передачу акцій у липні 2024 року, Гараєв продовжує контролювати Coral Energy через довірених осіб", – ідеться в розслідуванні.

Співзасновник і директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін зазначає, що основним "управлінцем" Кремля, який відповідає за "тіньовий флот" і "тіньові нафтодолари" незаконного президента РФ Володимира Путіна, є саме Гараєв. За його словами, засновник і керівник Coral Energy володіє великою кількістю дочірніх компаній через мережу офшорів і підтримує тісні зв'язки з російською й азербайджанською владою, зокрема з керівником "Роснефти" Ігорем Сєчиним.

Амелін наголошує, що взаємозв'язки між особами та їхніми активами очевидні:

- Тахір Гараєв і Анар Медетлі управляють Coral Energy й Polar Energy, які формально знаходяться під контролем різних осіб для приховування справжніх власників;

- Адолет Керімов і Ахмед Керімов беруть участь у координації операцій Coral Energy, підтримуючи зв'язки з російськими й азербайджанськими спецслужбами;

- Ігор Сєчин – гаманець Путіна, важлива постать, пов'язана з російським державним контролем над енергетичними активами, використовує Coral Energy для обходу міжнародних санкцій.

"Це досить докладний список основних осіб, які мають перебувати як під санкціями, так і під кримінальним переслідуванням. Але світ і Україна їх майже не бачать", – зазначає Амелін.

Також авторка розслідування виявила цілу низку компаній, які допомагають РФ торгувати нафтою в обхід санкцій. Серед них – Voliton DMCC, Pontus Trading DMCC, Nord Axis Ltd, Polar Energy SA, Alpen Energy LLC.

Разом з тим Амелін нагадав, що Гараєв потрапив під санкції президента України Володимира Зеленського і США, проте й далі керує своєю бізнес-імперією через підконтрольних осіб і компанії. Також він перебуває в розшуку на вимогу турецької прокуратури. Тому він почав переоформлювати й перепродавати свої компанії, тоді як інші учасники досі не підпадають під санкції і мають можливість обслуговувати російські інтереси.

Усі ці компанії разом як частина складної та непрозорої мережі й далі постачають російську нафту, допомагаючи Росії уникати санкцій, і підривають зусилля міжнародної спільноти щодо тиску на агресора. Це дає змогу Росії фінансувати свою війну проти України, зберігаючи важливі економічні потоки, попри міжнародні зусилля зупинити її, зазначає авторка статті.

Фото: ua.depositphotos.com