НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Долар залишається близько 41 гривні. Чому сповільнилася девальвація та як довго це триватиме

курс валют гривня долар
У середньостроковій перспективі ймовірність ослаблення гривні практично неминуча

Стабільності гривні у вересні нічого не загрожує. Але надалі є ризики прискорення девальвації та зростання курсу до 42-43 грн/дол.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Ситуація на валютному ринку від початку вересня без особливих змін. Готівковий курс знаходиться в діапазоні від 41 до 41,5 грн/дол., офіційний курс тримається біля позначки 41 грн/дол. з незначними коливаннями.

Незважаючи на посилення тиску з боку негативних факторів, таких як дефіцит електроенергії, зростання витрат бізнесу та подальше підвищення податкових ставок, стабільності гривні у вересні нічого не загрожує.

Ситуація на валютному ринку залишатиметься в межах попереднього тижня. Очікується, що низхідний курсовий напрямок буде змінюватися висхідним і навпаки. При цьому щоденні курсові зміни будуть мінімальними та прогнозованими.

Тарас Лєсовий начальник департаменту казначейства банку "Глобус"

Офіційний курс гривні до долара

Дані НБУ

У НБУ все під контролем

Падіння попиту на валюту у серпні дало свій результат. Курс, порівняно з липнем, зміцнився на 1,2%.

Фізичні особи скоротили купівлю готівкової валюти в серпні на 13% до 2,04 млрд дол. На безготівковому (міжбанківському ринку) обсяги купівлі валюти зменшилися на 5% до 5,91 млрд дол. Крім того, Національний банк знизив протягом серпня інтервенції майже на 20% до 2,68 млрд. дол.

Після рекордного попиту на валюту в липні серпень виявився дуже спокійним. Коливання курсу на міжбанку та готівковому ринку звузилися до коридору 20-30 копійок. Більше того, навіть негативні події та новини не призводять до значних зрушень курсу.

Андрій Шевчишин фінансовий аналітик

Таким чином осінь валютний ринок розпочав у більш-менш врівноваженому стані, а НБУ зміг наростити запас міжнародних резервів. Їхній обсяг за серпень збільшився на 13,7% і станом на 1 вересня досяг 42,3 млрд дол.

Результати валютних інтервенцій НБУ

Період Обсяг інтервенцій (продаж), млн дол.
05.08-09.08.24 541,20
12.08-16.08.24 518,60
19.08-23.08.24 624,49
26.08-30.08.24 646,30
02.09-06.09.24 782,25

Дані НБУ

У той самий час, здатність ринку самостійно досягати рівноваги залишається на низькому рівні. Іншими словами, будь-які значні рухи курсу відбуваються під  наглядом НБУ.

Як показав перший тиждень вересня, Нацбанк поки що більше схильний до зміцнення гривні, ніж до її подальшої девальвації.

НБУ істотно впливає на ринок шляхом валютних інтервенцій, намагаючись пом'якшити ослаблення гривні. Поки видно, що Нацбанк намагається утримувати курс на рівні 41 грн/дол, це необхідно для збереження привабливості гривневих активів, особливо ОВДП.

Артем Стрибайло провідний фінансовий аналітик агентства IBI-Rating

МВФ наполягає на девальвації

Експерти вважають, що стабілізація валютного ринку – це тимчасовий перепочинок напередодні подальшого ослаблення курсу.

З одного боку, збільшення пропозиції валюти є чинником стримування подальшого зростання курсу. Обсяг валюти збільшується завдяки аграріям, які експортують новий урожай. Також позитивно впливає на ринок надходження міжнародного фінансування. Протягом січня-серпня партнери України виділили 24,5 млрд дол. З цієї суми лише у серпні – 8,4 млрд дол., що дало Нацбанку можливість поповнити резерви.

У той же час, є передумови зростання попиту на валюту в найближчі місяць-два.

Стимулом для такого попиту стануть сезонні розрахунки за енгергоносії (газ), бюджетні та податкові платежі.

"Високий тиск на курс валют чинитиме зростання імпорту енергетичних товарів та обладнання – генераторів, інверторів тощо, які закуповують як комунальні компанії, так і населення", – каже Артем Стрибайло.

Є й інші (непрямі) фактори, які грають не на користь гривні. Це анонсований перегляд податкових ставок (у бік збільшення), а також побажання Міжнародного валютного фонду (МВФ), щоб Україна прискорила девальвацію гривні, про що повідомило видання Bloomberg. Українська влада поки що офіційно таку вимогу Фонду не підтвердила. Але не виключено, щоб глибша девальвація справді стане однією з умов подальшої співпраці з МВФ.

Так чи інакше, але в середньостроковій перспективі можливість ослаблення гривні виглядає практично неминучою.

"Таким чином, базовий курсовий сценарій на осінь – 41-42,5 грн/дол. із виходом на 43,5 грн/дол. до кінця 2024 року", – прогнозує Андрій Шевчишин.