НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Гетманцев розповів, коли легалізують та як оподатковуватимуть криптовалюту

Гетманцев розповів, коли легалізують та як оподатковуватимуть криптовалюту
Фото: Freepik

Легалізувати криптовалюту в Україні можуть приблизно у першій половині 2025 року.

Це дозволить оподаткувати її.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у ефірі YouTube-каналу ASATrьопс.

"Я думаю, що орієнтовно перший-другий квартал наступного року ми можемо вже легалізувати крипту і оподаткувати її відповідним чином", — повідомив Гетманцев.

За його словами наразі триває доопрацювання відповідного законопроєкту — цим займається Національний банк України у співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Пільг на крипту не буде. Буде звичайне оподаткування за моделлю операцій з цінними паперами", - підкреслив Гетьманцев.

Він додав, що після цього в Україні можна буде розраховуватись криптовалютою, хоча, за словами нардепа, наразі він сам не використовує крипту.

"Вважається, що зараз операції з криптою не оподатковуються, а насправді загальний принцип оподаткування — це оподаткування всіх операцій, всього доходу, який отримує фізична та юридична особа, за винятком того, що у законі визначено як пільга або те, що не є об'єктом оподаткування", — уточнив Гетманцев.

Легалізація криптовалюти

Зауважимо, Україна зазнала значних економічних втрат через відсутність регулювання криптосфери, а саме: 48,8 мільярдів доларів доходів населення та компаній, а також 4 мільярдів доларів податкових надходжень. Рішенням цього питання повинен стати законопроєкт №10225-1, розроблений Мінцифрою спільно з бізнесом. Він був зареєстрований у Верховній Раді у вересні 2024 року.

Законопроєкт №10225-1 передбачає:

  • пільгове оподаткування доходів від операцій з криптою для фізичних осіб на 8 років: 5% у перші 3 роки, 9% у наступні 5 років і 18% після 8 років; 
  •  податок на прибуток для криптопровайдерів збережеться на рівні 18% або 9% податку на виведений капітал за умови використання спеціального режиму Дія.City.

Водночас законопроєкт створить значні можливості для розвитку криптобізнесу:

  • відновлення роботи крипто-гривневих шлюзів; 
  • відкриття банківських рахунків для компаній та розвиток глобальної e-commerce; 
  • судовий захист учасників крипторинку та страхування криптоінвестицій; 
  •  створення нових компаній та робочих місць.

Більше про ситуацію з регулюванням ринку криптовалют в Україні читайте в матеріалі Delo.ua.