НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Гетманцев розповів, скільки грошей вдалося вивести з "тіні"

Гетманцев розповів, скільки грошей вдалося вивести з "тіні"
Фото: Freepik

Наразі в тіні десь половина економіки України і до 500 млрд грн податками. Але є галузі, наприклад, торгівля, де цей показник становить 60-70%. може бути десь 420-430 мільярдів гривень.

Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю "Економічній правді".

Детінізація економіки

Нардеп нагадав, що минулого тижня Верховна Рада підтримала законопроєкт, який встановлює гарантоване податкове зобов'язання для спиртових заводів, виходячи з їхньої потужності, а не з того, скільки вони спирту виробляють.

"Цей законопроєкт повністю знищує тінь. Він буде діяти протягом п'яти років і повністю знищує так звану "форму другу", по якій вони так класно працювали всі 30 років", - переконаний Гетманцев.

Він  додав, що від пального надходження до бюджету зросли на 5,1 мільярда гривень або плюс 45% порівняно з 2023 роком. З грального бізнесу надходження у 2021 році становили 204 мільйони, у 2022 році – 730,9 мільйона, за 8 місяців 2023 року – 5,6 мільярда, а за 8 місяців 2024 року – 11,7 мільярда. Зараз уже 13,5 мільярда.

"Це яскраво демонструє, скільки "тінь" коштує державі", - зауважив Гетманцев.

За його словами, виторги по РРО у ювелірному бізнесі  зросли на 67,8% у серпні 2024 року до січня 2024 року. Ще одна цифра – виторг електроніки. По електроніці – плюс 34% від початку року і 157,7% зростання надходжень ПДВ (рік до року). 

"Дуже показова цифра – вендингові машини – плюс 350%. Вони повністю були в тіні", - розповів нардеп.

Він наголосив, що тінь – це не тільки тіньовий бізнес, але й чиновники, правоохоронці.

"Це кланова система, яка формувалася 30 років, яка керувала державою", - підкреслив Гетманцев.

В яких галузях вже є результат боротьби з "сірими" та "чорними" схемами

За словами Гетманцева, останнім часом на слуху є з десяток "сірих" і "чорних" схем зі сплати податків і ведення бізнесу, які поступово вичавлюються з життя українців.

"Згоден, що через спротив різноманітних кланів, які паразитували на цих схемах останні 30+ років, процес із знищення кормової бази тіньової економіки йде не так швидко як хотілось б, але ці зміни невідворотні, і будуть лише посилюватись у ході перемовин і виконання умов про вступ до ЄС", - зауважив голова податкового комітету.

Ось лише декілька прикладів, де можна побачити результат:

Лікеро-горілчана галузь. Податкова ефективність з ПДВ по її підприємствах за три роки зросла більш ніж у півтора рази. Є підприємства, де податкове навантаження збільшилось удвічі, у декого – з нуля до найвищого по галузі рівня.

Ювелірна промисловість – рік до року можна побачити збільшення цього показника у 2,2 рази.

Ринок пального, тютюнових виробів, гральний бізнес – вимушений починати працювати по чесному, по закону.

Ринок електроніки - там роками звикли продавати дорогі бренди через ФОП, мінімізуючи податки, однак ситуація йде на покращення.

У підсумку Гетманцев заявив, що навмисно не називає повні назви згаданих компаній та інших, які працюють за подібними схемами, адже розраховує, що вони, маючи багатомільйонні обороти, змінять свою поведінку.

"Якщо ні – держава має достатньо інструментів, щоб приводити тих, хто не хоче жити за європейськими стандартами ведення бізнесу, до тями, послідовно закриваючи ті шпарини, які ще залишаються для того, щоб великі компанії маскувалися під малий бізнес, діючи на шкоду інтересам держави", - наголосив голова податкового комітету ВР.