НБУ курс:

USD

41,23

-0,00

EUR

44,73

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,50

41,45

EUR

45,35

45,20

Гривня опирається долару. Що відбуватиметься із валютним курсом до кінця жовтня?

курс валют гривня долар євро
Поки що валютний курс залишається у діапазоні 41-42 грн/дол.

Готівковий курс повернувся до серпневих значень та закріпився близько 41 грн/дол. За всіма прогнозами, найближчого місяця серйозного ослаблення гривні не передбачається.

Протягом першого тижня жовтня валютний курс знову зміцнився. На готівковому ринку він опустився нижче 41 грн/дол., а офіційний курс досяг позначки 41,2 грн/дол. Ревальваційний тренд триває приблизно із середини вересня. Тоді курс впритул наблизився до 42 грн/дол., але гривня почала поступово відігравати свої позиції.

За прогнозами експертів, незважаючи на те, що подальше зміцнення національної валюти під питанням, вихід курсу суттєво вище за 41 грн/дол. до кінця жовтня навряд чи можливий.

Офіційний курс гривні до долара

Дані НБУ

Резерви НБУ зростають — ринок заспокоюється

Зміцненню гривні головним чином сприяло надходження зовнішнього фінансування. За даними Міністерства фінансів, протягом січня-вересня іноземні партнери надали Україні 24,5 млрд дол. Причому лише за серпень сума "вливань" склала 8,4 млрд дол.

З одного боку, сам факт виділення грошей Україні сформував позитивний новинний фон для ринку в цілому. З іншого боку, міжнародне фінансування дозволило Нацбанку наростити золотовалютні резерви. Їхня сума у вересні перевищила 42 млрд дол., що стало найбільшим значенням з весни 2024 року.

Крім того, досягнення угоди на рівні персоналу щодо п'ятого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ у вересні (що дає доступ до 1,1 млрд дол.) стало ще одним позитивним сигналом для подальшого забезпечення макрофінансової стійкості. Як наслідок, НБУ має достатньо можливостей утримувати курс у існуючому діапазоні з незначними коливаннями в обидві сторони.

Артем Стрибайло провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства IBI-Rating

Також НБУ націлений на жорсткіше таргетування інфляційних процесів. Це пов'язано із погіршенням макроекономічних перспектив для України за низкою показників. Зокрема, МВФ знизив прогноз зростання ВВП України у 2024 році до 3% із 3,5% та переглянув прогноз темпів інфляції у бік збільшення до 9% із 8%.

Сам Нацбанк повідомив, що через ризик прискорення темпів інфляції він у найближчі місяці не має наміру знижувати облікову ставку (її рівень становить 13%). Але при цьому НБУ, як і раніше, триматиме валютний курс під контролем.

"Для НБУ вкрай важливо підтримувати контрольовану ситуацію на валютному ринку, що дозволить уповільнити інфляцію до таргету, тобто до рівня 5%", – пояснює Артем Стрибайло.

Девальвація продовжиться, але ближче до кінця року

Втім, запасатися зайвим оптимізмом щодо валютного курсу також не варто. Девальваційні фактори, як і раніше, зберігаються, і вони досить суттєві.

Проект державного бюджету на 2025 рік, який затвердив Кабінет Міністрів у вересні, ґрунтується на середньорічному курсі близько 45 грн/дол. Тому ослаблення гривні продовжуватиметься.

"В умовах негативних курсових настроїв, ми очікуємо на зростання чистої купівлі валюти населенням. Таке зростання відбудеться як за рахунок підвищення попиту на валюту, так і за рахунок зниження продажів в умовах невизначеності.

Григорій Кукуруза економіст Ukraine Economic Outlook

До речі, готовність активніше скуповувати валюту українці продемонстрували вже у вересні. Попит з боку населення на готівкову валюту зріс порівняно зі серпнем більш ніж на 200 млн дол. до 2,27 млрд дол. так і бізнесу. І це ще не кінець року, коли купівля валюти перебуває на піку через підвищений попит як з боку населення, так і бізнесу.

Тиск на валютний ринок зростатиме і у зв'язку з непопулярними фіскальними рішеннями, які призведуть до збільшення податкових ставок (швидше за все, парламент таки ухвалить відповідний законопроект протягом місяця), а також через планомірне зростання державного боргу України. Незважаючи на незначне скорочення держборгу в серпні після реструктуризації єврооблігацій, його рівень все одно перевищує 90% ВВП, а в 2025 році держборг досягне майже 100% ВВП. Це "погані" маркери для валютного курсу, стабілізація якого вимагатиме все більшого втручання з боку НБУ.

Але більшою мірою вплив цих та інших чинників стане помітним на межі 2024-2025 років. Втім, якщо дивитися на перспективу місяць-півтора, то курс залишиться в діапазоні 41-42 грн/дол.