Куди йде гривня. Курс має бути стабільним, але знаходиться в очікуванні свят

Минулого тижня  курс знаходився в коридорі 36,8-37,40 грн/$. Джерело: depositphotos.com
Минулого тижня курс знаходився в коридорі 36,8-37,40 грн/$. Джерело: depositphotos.com

На минулому тижні офіційний курс НБУ дещо зріс. В понеділок, 4-го грудня нацвалюта коштувала 36,46 грн/$, а в неділю, 10-го грудня, вона дійшла до відмітки в 36,67 грн/$. На готівковому ринку курс знаходився в коридорі 36,8-37,40 грн/$.

Як змінювався курс гривні на тижні з 4 по 10 грудня

Нацвалюта традиційно залишалася стабільною завдяки інтервенціям НБУ. На минулому тижні регулятор:

  • купив $1,99 млн. 
  • продав $546 млн.

Тобто, в розрізі тижня золото-валютні резерви НБУ зменшились на $544 млн.

В цей період, згідно з даними "Укрдилинг", на міжбанківському ринку курс змінювався таким чином:

  • 4 грудня долар можна було купити-продати за 36,57-36,59 грн/$.
  •  8 грудня бакс торгувався на рівні 36,76-36,78 грн/$.

Це значить, що на минулому тижні курс зріс на 19 коп. 

Тим часом, за даними порталу finfnce.ua, на готівковому ринку ситуація була наступною: 

  • 4 грудня українці могли купити чи продати долари в коридорі 36,80-37,39 грн/$.
  • 8 грудня ця динаміка зросла до рівня 36,86-37,40 грн/$.

Тобто, за минулий тиждень курс виріс на 6 коп. 

Що впливало на курс гривні на тижні з 4 до 10 грудня 

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак пояснює в коментарі Delo.ua, що минулого тижня на валютному ринку України прискорився процес зближення, тобто, банківські курси стали ближчими до значень НБУ. 

"Офіційний курс долара США зріс на 0,5% - до 36,67 грн. Середня вартість американської валюти в банках України збільшилася лише на 0,1% - до 37,45 грн. З курсом євро те саме. По НБУ євро подешевшало на 0,1% - до 39,60 грн, а в банках європейська валюта стала коштувати дешевше на 0,3%, - 40,60 грн", - говорить експерт. 

За його словами, на цю динаміку на початку грудні вплинуло декілька  внутрішніх подій. 

Перша. Резерви України знизилися четвертий місяць поспіль, проте темпи негативної тенденції стали меншими - 1,8% у жовтні ($38,97 млрд) та 0,5% у листопаді ($38,78 млрд).

"Цей тренд став можливим завдяки виділеній допомозі країн-партнерів України. Валютні інтервенції НБУ у листопаді на рівні $2,45 млрд. зменшили міжнародні резерви країни до $36,5 млрд", - пояснює Орищак. 

Друга. Щодо статистики щодо інфляції в Україні, тут був справжній сюрприз. Очікувалося, що індекс споживчих цін (ІСЦ) у листопаді закінчить дезінфляційний тренд, але він продовжився. ІСЦ у річному вираженні 5,1% проти 5,3% у жовтні. 

"НБУ це дає можливість ще для одного сміливого зниження процентної ставки", - говорить Орищак. 

Що чекає на курс гривні на тижні з 11 до 17 грудня

Як розповідає Delo.ua начальник департаменту казначейства ГЛОБУС БАНКУ Тарас Лєсовий, наступного тижня глобальних курсових змін не має статися. Зокрема, цілком ймовірно, що коридор коливань буде:

  • на міжбанку - в межах 36,4-37 грн/$ та 39-40 грн/€, 
  • на готівковому ринку - 36,8-37,5 грн/$ та 39-41 грн/€. 

"Єдиною відмінністю від ситуації минулого тижня може стати "сезонне" збільшення пропозиції на готівковому ринку, як власне це відбувається щороку напередодні великих свят", - пояснює банкір. 

Тобто, на думку Лєсового, валютні тренди будуть залежати від таких факторів:  

  • На міжбанку діятиме режим "керованої гнучкості", що передбачає вільне курсоутворення, але з періодичним регулюванням НБУ рівня попиту і пропозиції, що вимірюватиметься обсягами валютних інтервенцій.
  • Готівковий ринок при формуванні курсів орієнтуватиметься, перш за все, на курсові показники міжбанку.
  • Скасування валютних обмежень на готівковому ринку фактично об’єднало курси банків і обмінних пунктів, посиливши конкуренцію, що позитивно позначиться на курсі.
  • Очікується, що зміни курсів будуть частими та різновекторними, однак їхня амплітуда не вийде за межі курсових коридорів, тобто, не слід чекати якихось стрімких злетів чи падінь.
  • Напередодні свят очікується, що пропозиція на готівковому ринку може зрости в межах 10-15%, що також вплине на поточні курси.
  • Різниця між безготівковим і готівковим курсами залишатиметься мінімальною, можна навіть сказати "копійчаною": на рівні 0,2-0,3 грн.
  • Різниця між курсами покупки та продажу на міжбанку не перевищить 0,1 грн, а на готівковому ринку - 0,2 грн. Поточні ж коливання будуть в межах 0,2 грн на міжбанку та 0,3 грн на готівковому ринку.

Які події впливатимуть на гривні на тижні з 11 до 17 грудня

Цього тижня внутрішніх подій буде ще більше, звертає увагу Максим Орищак. Зокрема:

  • У понеділок, 11 декабря, вийдуть дані щодо ВВП України за третій квартал. Темпи зростання української економіки могли сповільнитися з 19,5% до 11% р/р. Це погано для гривні.
  • У середу, 13 грудня, увага буде прикута до підсумків засідання НБУ. Регулятор, швидше за все, знизить процентну ставку з 16% до 14-15%. Крім того, цікаві сигнали про майбутні дії за ставкою.
  • У п'ятницю, 15 грудня, вийдуть дані щодо зовнішньої торгівлі України за жовтень. Очікується, що дефіцит торговельного балансу міг зрости з $2,73 млрд до $2,80 млрд. Для гривні це погано.

Окрім внутрішніх подій, інвестори стежитимуть й за зовнішніми подіями, наголошує Орищак. Серед них:

  • У вівторок, 12 грудня, у США представлять листопадову статистику щодо інфляції. Індекс споживчих цін (ІСЦ) у річному вираженні має знизитися з 3,2% до 3,1%. Для долара США це привід для слабкості.
  • У середу, 13 грудня, буде опубліковано підсумки засідання ФРС. Облікова ставка має залишитися на рівні 5,50%, ймовірність цього 97%. 

"Але ринки більше цікавлять коментарі щодо засідання у березні. Ймовірність першого зниження на березневому засіданні оцінюється у 55%. Якщо голова ФРС просигналить про правильність такої оцінки, долар США знизиться", - пояснює експерт.

Як результат, на тижні з 11 до 17 грудня національна та американська валюти можуть отримати низку негативних новин: "Але для гривні такі фактори будуть заблоковані інтервенціями НБУ, а для долара США - ні. Значить, гривня має бути сильнішою за долар США, але слабший за євро, де такого негативу не буде", - вважає Максим Орищак.

На його думку, офіційний курс НБУ може бути такий:

  • для долара США - залишиться близько 36,40-36,60 грн/$,  
  • для євро - зросте до 39,80 грн/€.

А на готівковому ринку має бути така динаміка:

  • у банках країни середня вартість американської валюти може рухатися до нижньої межі діапазону 37,20-37,60 грн/$.  
  • середня вартість євро може залишитися в діапазоні 40,50-40,90 грн/€.

Що чекатиме на курс гривні до кінця грудня

Банкір Тарас Лєсовий говорить, що подальша ситуація на ринку в розрізі двох тижнів залежатиме від низки факторів: 

  • Обсяги майбутньої макрофінансової підтримки України на 2024 рік, зокрема очікуване рішення про надання допомоги від США.  
  • Ситуація з експортом: розв'язання проблеми блокування кордону польськими перевізниками. 
  • Ситуація на фронті та протидія ворожим обстрілам об’єктів критичної інфраструктури. 
  • Плани і тактики регулятора на міжбанку. Головним чином мова йде про обсяги інтервенцій, які можуть і надалі тамувати попит, якщо його рівень буде набагато вищим за пропозицію.

"Таким чином, валютний ринок буде досить стабільним, хоч і з досить рухливими змінами. Можливе ситуативне зниження готівкового курсу з подальшим вектором до курсу міжбанку. Однак поки що до цього слід поставитися з певною засторогою, адже це може виявитися суто "тенденцією на свята", - вважає експерт.