НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Мінфін проти особливого підходу до резидентів "Дія.City" при підвищенні податків

Сергій Марченко, міністр фінансів
Сергій Марченко. Фото: сайт Мінфіну

Міністерство фінансів виступає проти особливого підходу до резидентів податкового режиму "Дія.City" при підвищенні податків. Про це міністр Сергій Марченко сказав під час тематичної дискусії, що проходила в рамках проєкту видання LB.ua та EFI Group "Нова країна".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За словами очільника Мінфіну, позиція його відомства щодо будь-яких податкових пільгових режимів є простою і ніколи не змінювалася: воно виступає проти, хоча іноді відповідні ініціативи отримують реалізацію, бо мають необхідну політичну підтримку.

"Хтось з 10 тисяч гривень платить всі податки, а хтось з 5 тисяч доларів або 10 тисяч доларів не платить податки і вважає, що це окей і нормально, тому що "я суперінтелект"... У нас є бажання вирівняти цю систему", - заявив він.

Зі слів міністра, пропозиція підвищити військовий збір для всіх ФОПів, включно з резидентами "Дія.City", зустріла нерозуміння в уряді, однак сам він не бачить користі для держави від цього режиму.

Марченко розповів, що питання "жваво обговорювалося" на засіданні Кабінету міністрів й стосовно підвищення війського збору лунали "здебільшого позитивні" думки, але він виявився єдиним членом уряду, який відстоював позицію, що його розповсюдження на "Дію.City" - "це ж все-таки про справедливість".

"Я не хочу казати - правильно чи неправильно, тому що створені певні умови, і, можливо, в майбутньому це дасть свої позитивні переваги. Мені важко сказати. Зараз поки що не про це. Поки що немає особливих бенефітів для держави від цієї системи. Але в майбутньому потенційно можуть бути", — додав при цьому міністр.

Підвищувати військовий збір чи ПДВ?

Зазначається, що під час заходу "головна баталія" серед спікерів розгорнулася навколо того, чи підвищувати військовий збір з нинішніх 1,5% до 5% чи всеж підвищувати ПДВ на 2 відсоткових пункти з огляду на те, що в першому випадку податкове навантаження зросте лише для тих, хто отримує "білі" зарплати, а в другому - для всіх.

За словами ж Марченка, його відомство погодиться на будь-який варіант, який зможе отримати підтримку депутатів Верховної Ради, необхідну для ухвалення відповідного закону.

"Правильно те, що дає 226 голосів. Все інше - про ілюзію. Якщо ми не збираємо 226, значить не допрацювали. Тому будь-який формат, будь-які комбінації, але щоб було 226", - заявив чиновник.

Нагадаємо, що на початку вересня ЗМІ повідомляли, що підвищити ПДВ на 2 пункти Україні пропонує Міжнародний валютний фонд. Наразі ж цей податок за більшістю операцій встановлено на рівні 20%.

17 вересня Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №11416-д, який серед іншого передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5% на період до кінця року, у якому буде припинено воєнний стан.

Втім, для платників єдиного податку ІІІ групи пропонується військовий збір у 1% від доходу, а для ФОП-платників єдиного податку І, ІІ та IV груп - на рівні 10% розміру мінімальної зарплати.

Перед цим проти ухвалення документу виступили провідні об'єднання української ІТ-галузі - Diia City Union, Diia City United, асоціації IT Ukraine, Kharkiv IT Cluster та Lviv IT Cluster.

За два тижні до того парламент не зміг попередньо схвалити проєкт закону, оскільки тоді для цього не вистачило всього двох голосів до 226, натомість знайшлися голоси, аби відправити документ на повторне перше читання.