НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

МВС попередило про нову шахрайську схему: що пропонують аферисти

МВС попередило про нову шахрайську схему: що пропонують аферисти
Фото: ua.depositphotos.com

Маскуючись під відомі оператори зв’язку, зловмисники почали надсилати повідомлення у месенджерах або соцмережах про можливість отримання коштів на рахунок чи підключення додаткових послуг.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

У відомстві зазначають, що аферисти можуть створити фейковий сайт мобільного оператора та обіцяти бонуси за реєстрацію SIM-картки на паспорт. На сайті вони розміщують інструкції та фішингові посилання Bank-ID. Також зловмисники просять ввести конфіденційні дані, зокрема паролі та фінансову інформацію задля входу в особистий кабінет.

Ілюстрація: МВС

Як захиститися від дій шахраїв

У МВС дали декілька порад, як можна захиститись від шахраїв.

По-перше, потрібно перевірити цю інформацію на офіційних сайтах та соцмережах операторів. Ні в якому разі не можна переходити за підозрілими посиланнями.

У тому разі, якщо акаунт все ж було зламано або даними заволоділи шахраї, необхідно звернутися до свого оператора зв’язку та банку. Далі обов'язково потрібно повідомити про шахрайські дії до поліції.

8 з 10 українців стикались з кібершахраями

Опитування Rakuten Viber, проведене серед понад 35 тисяч українців, виявило, що 81% з них стикалися зі зловмисниками в інтернеті, і така ж кількість респондентів вважає, що за останній рік кібершахраїв стало більше.

Серед тих, хто стикався з шахрайством, 45% активно реагували на підозрілі повідомлення, тоді як 36% вибирали ігнорування таких інцидентів. Решта 19% респондентів зазначили, що не зустрічалися з подібними ситуаціями.

Також 82% опитаних вважають, що кількість кібершахраїв значно зросла за останній рік, 7% впевнені, що кількість зловмисників залишилася на тому ж рівні, і лише 1% респондентів думають, що шахраїв стало менше. Решта 10% респондентів не мають чіткої думки з цього питання.

Цікаво, що ситуація з кібершахрайством у 2024 році залишилася практично незмінною порівняно з 2023 роком. Тоді частка тих, хто отримував підозрілі дзвінки або повідомлення й реагував на них, становила 43%, а тих, хто ігнорував такі звернення, — 38%.

Фото: ua.depositphotos.com