НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Нацбанк поширить вимоги щодо інклюзивності на небанківські фінансові установи

Нацбанк поширить вимоги щодо інклюзивності на небанківські фінансові установи
Фото: Пресслужба НБУ

Національний банк України пропонує до обговорення проєкт змін до нормативно-правових актів (далі – Проєкт), яким, зокрема, передбачено вимоги щодо забезпечення фізичної та інформаційної доступності приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Згідно з Проєктом надавачі фінансових послуг визначатимуть у кожному регіоні присутності щонайменше 50% інклюзивних відокремлених підрозділів. Також вони інформуватимуть про їх місцезнаходження, контактні номери та графік роботи на головній сторінці власного вебсайту та його мобільної версії, в програмних застосунках (мобільних додатках, платіжних застосунках), платіжних пристроях тощо.

Нагадаємо, НБУ зобов’язав банки до 1 січня 2025 року забезпечити фізичну та інформаційну доступність щонайменше 50% від загальної кількості їх відокремлених підрозділів у регіоні, щоб сприяти створенню безпрецедентно інклюзивного фінансового простору для кожного громадянина України, зокрема ветеранів війни, осіб з інвалідністю та людей старшого віку.

Також регулятор наголошує, що затверджені в липні 2024 року Методичні рекомендації з правил інклюзивного надання фінансових послуг в установах України для банків та небанківських фінансових і платіжних установ передбачають нульову толерантність до будь-яких форм дискримінації споживачів, забезпечення фізичної доступності приміщень та організацію системи повнофункціонального дистанційного обслуговування.

Які ще передбачаються зміни на ринку небанківських фінансових послуг

Крім поширення вимог щодо інклюзивності, Проєкт передбачає низку змін щодо регулювання діяльності ринку небанківських фінансових послуг, зокрема:

  • розширення переліку випадків, коли не вимагається погодження Нацбанком призначення особи на посаду голови колегіального виконавчого органу страховика; 
  • можливість надання об’єктом безвиїзного нагляду обґрунтованого клопотання щодо продовження встановленого у вимозі НБУ строку подання документів; 
  • розширення переліку ознак небездоганної ділової репутації щодо ключових осіб, керівника, власників істотної участі установи, яка здійснює безліцензійну діяльність на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

В Нацбанку наголошують, що зауваження та пропозиції до проєкту приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 30 вересня 2024 року включно.

НБУ і ЄБРР підписали меморандум про співпрацю щодо впровадження стандартів інклюзивності

У пресслужбі регулятора нагадали, що 9 квітня під час конференції з питань реінтеграції ветеранів голова НБУ Пишний та керуючий директор ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіс Маліж підписали меморандум про взаєморозуміння між НБУ та ЄБРР, який передбачає співпрацю установ для забезпечення згуртованості фінансового сектору щодо питань упровадження стандартів інклюзивної діяльності та послуг, підтримки та ресоціалізації ветеранів війни в Україні, а також для просування Хартії з фінансової інклюзії та реінтеграції ветеранів.

Згідно із Меморандумом НБУ та ЄБРР підтримуватимуть фінансові установи по всій Україні в дотриманні ними стандартів, викладених у зазначеній Хартії, до якої приєдналися 37 банків.