НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Наукова спільнота підтримала пропозиції НБУ щодо зміни назви монети "копійка" на "шаг"

Наукова спільнота підтримала пропозиції НБУ щодо зміни назви монети "копійка" на "шаг"
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

На Першій нумізматичній конференції "Money & Banking: гроші та банки в історії Європи", яка відбулася з 16 до 18 вересня 2024 року в Національному банку України, наукова спільнота підтримала пропозицію НБУ щодо перейменування монети "копійка" на "шаг".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили в НБУ.

Учасники заходу позитивно оцінили цю ініціативу, підкреслюючи важливість відновлення історичної справедливості та завершення грошової реформи.

За результатами обговорень було ініційовано підписання відкритого листа на підтримку цієї пропозиції, який підписали 50 учасників конференції.

Директор Департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода, підкреслив багатогранну роль банкнот і монет у житті країни. За його словами, вони не лише виконують функцію засобу платежу, але й виступають своєрідною візитівкою держави, відображаючи її історію, культуру та національний дух. За його словами, для іноземців грошові знаки часто стають першим візуальним знайомством з країною.

Враховуючи це, Нацбанк вирішив оновити банкноти гривні, випущені до 33-ї річниці незалежності України. Їх особливістю стало додавання патріотичного гасла "Слава Україні! Героям Слава!".

"У дизайні банкнот має об'єднуватися естетика з функціональністю, також виробництво банкнот та монет має бути надійним і ефективним для задоволення вимог грошових циклів. Національний банк України постійно працює над удосконаленням дизайну та системи захисту банкнот гривень, вивчає відповідний міжнародний досвід", – розповів Прохода.

Імперська "копійка" стане "шагом"

Національний банк України підкреслює, що назва "шаг" має глибоке українське коріння, яке використовувалося ще в XVI–XVII століттях, як на українських територіях, так і в грошовій системі. Цей термін унікальний для української культури й широко зустрічається в класичних творах української літератури, зокрема в роботах Тараса Шевченка та Лесі Українки.

Під час Української революції 1917–1921 років монети з назвою «шаг» були введені в обіг і закріплені законодавчо. НБУ також зазначає, що повернення до цього терміну сприятиме очищенню грошової системи від російських впливів, оскільки "копійка" має імперське походження. У контексті нинішньої російської агресії така заміна важлива, оскільки "копійка" збереглася лише в державах, ворожих до України.

Зміна назви монет також стане символічним кроком до дерусифікації та деколонізації, оскільки гроші є символом державності, який щоденно тримають у руках українці. Водночас НБУ не планує спеціально вилучати з обігу монети, номіновані в копійках, або обмінювати їх на шаги.

Джерело фото: ua.depositphotos.com