НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

НБУ анулював ліцензії трьом страховикам і кредитній спілці, а ще одному страховику – розширив обсяг ліцензії

НБУ анулював ліцензії трьом страховикам і кредитній спілці, а ще одному страховику – розширив обсяг ліцензії
Фото: Пресслужба НБУ

Національний банк України прийняв рішення анулювати ліцензії на здійснення діяльності трьом страховикам та одній кредитній спілці та виключити їх з Державного реєстру фінансових установ (далі – ДРФУ). Ще одному страховику НБУ розширив обсяг ліцензії на здійснення діяльності із прямого страхування та вхідного перестрахування.

Про це йдеться в пресслужбі регулятора.

Кому анулювали ліцензії

Повідомляється, що ліцензії на здійснення діяльності із страхування на підставі заяв у зв’язку із завершенням процедури виходу з ринку анульовано наступним трьом компаніям:

  • ПрАТ "Страхове Товариство "Гарантія" (ЄДРПОУ 14229456); 
  • ПрАТ СК "Грандвіс", (ЄДРПОУ 22821660); 
  • ТДВ "Ніко Страхування" (ЄДРПОУ 33831166).

Також повідомляється, що керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану, на підставі заяви Корюківської районної кредитної спілки "Корюківська" (ЄДРПОУ 25975760) НБУ анулював їй ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки та виключив з ДРФУ. Кредитна спілка мала ліцензію на здійснення діяльності з правом надання коштів та банківських металів у кредит і залучення коштів та банківських металів, що підлягають поверненню.

Кому розширили ліцензію

Регулятор повідомляє, що на підставі власної заяви ТОВ "Страхова Компанія "Аркс Лайф" (ЄДРПОУ 35692536) надано погодження розширення обсягу ліцензії на здійснення діяльності із прямого страхування та вхідного перестрахування за класами страхування:

1 – страхування від нещасного випадку (у тому числі на випадок виробничої травми та професійного захворювання);

2 – страхування на випадок хвороби (у тому числі медичне страхування).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 11 жовтня 2024 року.

Додамо, що у вересні кількість учасників небанківського фінансового ринку України зменшилася до 926 компаній, порівняно з 946 у серпні. Водночас кількість банків залишилася незмінною на рівні 62.

Згідно з Оглядом небанківського фінансового сектору, фінансові компанії та ломбарди наростили обсяги активів та основних видів послуг, а в страховиків, що займаються ризиковим страхуванням, відновилося зростання премій. Натомість премії зі страхування життя надалі скорочувалися, а обсяг активів кредитних спілок знизився.