НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Нацбанк визначив, як виявлятиме неліцензованих надавачів фінпослуг: куди скаржитися

нбу
Фото: ua.depositphotos.com

Національний банк України врегулював порядок визнання належності послуг чи операцій до фінансових послуг, а також обмежених платіжних послуг. Також врегулювано процедуру та механізми виявлення безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку. Як ідеться в повідомленні регулятора, відповідну постанову №105 він затвердив 4 вересня. Вона набрала чинності 7 вересня.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

В Нацбанку зазначають, що реалізація нової процедури сприятиме виявленню неавторизованих гравців на ринку та притягненню їх до відповідальності. Порядок поширюватиметься на наступні об’єкти нагляду:
➡️ надавачів фінпослуг відповідно до закону про фінпослуги та фінансові компанії (крім банків);
➡️ небанківських надавачів платіжних послуг (крім надавачів нефінансових платіжних послуг);
➡️ надавачів обмежених платіжних послуг відповідно до закону про платіжні послуги;
➡️ осіб, які не є об’єктами нагляду НБУ, але щодо яких є інформація про здійснення ними неавторизованої діяльності/операції/надання послуг на ринку небанківських фінпослуг та/або на платіжному ринку.

Також встановлено яким саме чином певні послуги чи операції, що за своєю суттю містять ознаки одного чи кількох видів фінансових чи обмежених платіжних послуг, мають визнаватися належними до певного виду фінпослуг /обмежених платіжних послуг.

Передбачено, що задля цього регулятор отримуватиме інформацію для попереднього аналізу та проводитиме відповідний аналіз, а в разі виявлення достатніх підстав - ініціюватиме та здійснюватиме поглиблений аналіз чи камеральні перевірки. Встановлено й порядок прийняття Нацбанком рішень щодо відповідних осіб та порядок їх інформування про такі рішення.

Одним із джерел отримання НБУ інформації для попереднього аналізу щодо можливої безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінпослуг і платіжному ринку будуть повідомлення про виявлення таких фактів. Їх можна подати шляхом заповнення форми у розділі "Захист прав споживачів" на сайті Нацбанку.

Про які послуги йдеться

Зазначимо, що видами фінансових послуг в Україні є: страхування; надання коштів та банківських металів у кредит; залучення коштів та банківських металів, що підлягають поверненню; фінансовий лізинг; факторинг; надання гарантій; торгівля валютою; фінансові послуги в межах професійної діяльності на ринках капіталу, а також фінансові платіжні послуги.

Так, до фінансових платіжних послуг належать наступні:
➡️ зарахування та зняття готівки на рахунки, а також відкриття, обслуговування та закриття рахунків (крім електронних гаманців);
➡️ виконання платіжних операцій із власними коштами користувача чи коштами, наданими йому в кредит, з/на його рахунок (крім операцій з електронними грошима);
➡️ емісія платіжних інструментів та/або еквайринг;
➡️ переказ коштів без відкриття рахунку;
➡️ випуск електронних грошей та виконання платіжних операцій з ними, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців.

До нефінансових платіжних послуг належать послуги з ініціювання платіжної операції та з надання відомостей з рахунків.

В свою чергу, до обмежених платіжних послуг належать:
➡️ зарахування інкасованих коштів на власний рахунок та подальше їх перерахування суб’єктам господарювання на їхні поточні рахунки за реквізитами;
➡️ виконання для абонента платіжних операцій постачальником електронних комунікаційних послуг, для оплати цифрового контенту чи квитків (на культурно-розважальні заходи, на поїзд чи проїзд у міському й приміському транспорті, поповнення проїзних і транспортних карт);
➡️ сплата коштів на благодійні цілі;
➡️ переказ коштів між ідентифікованими абонентами;
➡️ переказ залишку з особового рахунку абонента під час надання послуги з перенесення абонентського номера;
➡️ оплата електронних комунікаційних послуг та доступу до інтернету, аудіовізуальних медіа-сервісів, комунальних послуг, податків та зборів, митних платежів, штрафів, державних послуг.

Джерело фото: ua.depositphotos.com