НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Прибуток страховиків зріс, фінкомпанії та ломбарди наростили активи: тенденції ринку небанківських послуг

Прибуток страховиків зріс, фінкомпанії та ломбарди наростили активи: тенденції ринку небанківських послуг
Фото: Freepik

Фінансові компанії та ломбарди наростили обсяги активів та основних видів послуг, а в страховиків, що займаються ризиковим страхуванням, відновилося зростання премій. Натомість премії зі страхування життя надалі скорочувалися, а обсяг активів кредитних спілок знизився. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться в Огляді небанківського фінансового сектору від Національного банку України.

Прибуток страховиків зріс

Зазначається, що активи страховиків життя за ІІ квартал зросли на 4%, натомість активи ризикових страховиків через виключення з реєстру низки компаній скоротилися на 1%.

Також валові премії ризикового страхування у ІІ кварталі зросли на 10%, а їхній обсяг є вищим, ніж за аналогічний період минулого року. За даними НБУ, обсяг премій зріс як у роздрібному, так і в корпоративному сегментах. Разом із преміями зростали і виплати – рівень виплат за останні чотири квартали зріс з 36% до 40%.

Як зауважують у регуляторі, після різкого зростання в другій половині 2023 року премії зі страхування життя скорочуються два квартали поспіль, водночас у квітні-червні їхні обсяги були на 15% вищими за показник минулого року. 

У ІІ кварталі страхові премії зросли за транспортним страхуванням (КАСКО, ОСЦПВ, “Зелена картка”), натомість дещо скоротилися за особистим (життя та здоров’я). Ці продукти залишаються ключовими на ринку: за результатами ІІ кварталу за ними отримано 84% премій та здійснено 93% виплат.

"У першому півріччі прибуток страховиків життя та ризикових страховиків зріс порівняно з першим півріччям 2023 року, хоча показники рентабельності капіталу поліпшилися лише в сегменті ризикового страхування. Кількість збиткових компаній і надалі скорочувалася", - підкреслюють в НБУ.

Обсяги активів кредитних спілок скорочуються

Як повідомляють у регуляторі, триває подальший вихід з ринку кредитних спілок, а обсяги їхніх активів скорочувалися  на 1% кв/кв. Обсяги депозитів у ІІ кварталі зменшилися на 1%, додаткових пайових внесків – на 13%.

"Чистий процентний дохід за квартал зріс на 2%, однак у річному вимірі тривало зменшення його обсягів через зменшення кредитного портфеля та процентних ставок за всіма видами кредитів.  Це зумовило неефективність операційної діяльності кредитних спілок з огляду на майже незмінні високі адміністративні витрати", - пояснюють в НБУ.

Там додають, що попри неефективність операційної діяльності спілок, сегмент у цілому отримав прибуток за рахунок доходів від розформування резервів та допомоги від USAID.

Фінансові компанії та ломбарди

В НБУ підкреслюють, що фінансові компанії нарощують кредитування населення чотири квартали поспіль. Обсяг наданих нових кредитів домогосподарствам зріс на 5,3% у ІІ кварталі, однак досі менший за “довоєнні” показники. Водночас, за даними регулятора,  триває скорочення обсягів нових кредитів бізнесу.

У квітні-червні обсяги операцій лізингу зросли майже на третину. Помітним також було збільшення факторингових операцій – на 22,7%. І вперше з початку вторгнення РФ суттєво зросли обсяги операцій з надання гарантій.

За підсумками шести місяців 2024 року фінансові компанії отримали 5,8 млрд грн прибутку, майже половину з якого заробила державна “Укрфінжитло” – оператор програми “єОселя”.

Також у ІІ кварталі діяльність ломбардів дещо пожвавилася. Обсяги активів та нових кредитів зросли, доходи від надання фінпослуг збільшилися, відтак сегмент отримав прибуток.

Нагадаємо, кількість учасників небанківського фінансового ринку в серпні зменшилася з 963 (станом на 31 липня 2024 року) до 946 (станом на 31 серпня 2024 року). Кількість банків залишилася незмінною – 62.