Solana, ти куди? Як зміниться курс SOL до кінця 2023 року

Solana, ти куди? Як зміниться курс SOL до кінця 2023 року
Криптовалюта Solana останнім часом демонструє суттєві коливання

Останнім часом відома криптовалюта Solana демонструє суттєві курсові коливання. Зокрема, за рік вартість «монети» змінилась на 5%, а за місяць – зросла на 52%. Така капризна поведінка SOL часто пов’язана не тільки з загальними позитивними чи негативними подіями в криптоіндустрії, а й з новинами щодо майбутнього скандальної криптобіржі FTX. Тому редакція Delo.ua вирішило розібратися в причинах різкої волатільності валюти Solana та перспективах росту курсу SOL до кінця 2023 року та у 2024 році. 

Що відомо про криптовалюту Solana

Блокчейн-платформа Solana була офіційно запущена у 2020 році. Мережу використовують для створення децентралізованих додатків і смарт-контрактів. Компанію заснували декілька людей, але найважливіша особа в проєкті -  Анатолій Яковенко. Він народився в Україні, а пізніше емігрував в США.

Рідною валютою блокчейну стала однойменна «монета» Solana (SOL). Згідно з даними ресурсу Coinmarketcap, токен займає сьоме місце серед топ-100 криптовалют світу із загальною капіталізацією біля $12,3 млрд. 

Як змінюється курс Solana

За рік «монета» змінилась в коридорі у 5%. Тобто, якщо 27-го жовтня 2022 року Solana коштував $31,3, то вже 23-го жовтня 2023 року його курс знизився до $29,8. 

За останній рік Solana змінилась на 5%. Джерело: Coinmarketcap

А ось за вересень 2023 року токен навпаки продемонстрував зростання 52%. Так, 26-го вересня криптовалюта SOL знаходилася на відмітці $19,46, а 23-го жовтня курс Solana піднявся до показника у $29,8.

Тільки за вересень 2023 року Solana зросла на 52%. Джерело: Coinmarketcap.

Який курс Solana прогнозують українські експерти

Експерти в розмові з Delo.ua кажуть, що на поведінку валюти SOL впливає багато факторів, тому доволі складно спрогнозувати, який саме сценарій – позитивний чи негативний – спрацює у фіналі. 

Як пояснює аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак, поточну ситуацію на криптовалютному ринку можна охарактеризувати як завершальну частину "криптозими". Тобто, тривалий період падіння котирувань цифрових монет через загальні несприятливі умови близький до кінця. 

«Однак ніхто не може сказати, чи буде в четвертому кварталі заключний провал ринку, чи навпаки - плавний перехід до сталого зростання цін на криптовалюти продовжиться», - говорить Орищак.

Сценарій №1: Solana зростає до $30-40 та вище

Основними ризиками для завершення 2023 року аналітики називають такі фактори:

- Додаткове підвищення процентних ставок американським та європейським фінансовими регуляторами.

- Обвал фондових майданчиків. 

Якщо жодна з цих загроз не реалізується у 2023 році, тоді відбудеться плавний перехід у «криптовесну», впевнений Максим Орищак. В цьому випадку криптовалюта Solana може піднятися в діапазон $30-40 за монету, а потім зростатиме вище.

Сценарій №2: курс SOL впаде до $10-15 

Якщо ж наприкінці цього року іноземні фінрегулятори підвищать ставки, а фондові майданчики обваляться, тоді криптовалютний ринок увійде в чергову «криптозиму», говорить Орищак. Такі моделі вже відбувалися у листопаді-грудні 2018 року та у березні 2020 року. 

«Тоді курси криптовалют провалилися на 40-50%, але в подальшому доволі швидко відновилися. Потім був перехід на довгостроковий тренд зростання», - пояснює Орищак. 

Якщо крипторинок буде рухатися по цьому сценарію, тоді криптовалюта Solana піде на повторення цінових мінімумів 2022 року. Тобто, в грудні 2023 року «монета» може коштувати $10-15. А вже на початку 2024 року токен буде зростати.

Сценарій №3: курс Solana в коридорі $13-33

Своєю чергою, фінансовий аналітик Андрій Шевчишин впевнений, що курс Solana буде змінюватися в залежності від двох факторів:

- глобальні тренди крипторинку;

- реальні запущені проекти або заплановані до запуску за допомогою SOL. 

Тож поки ці фактори виглядають невизначено, криптовалюта Solana може й надалі рухатися в коридорі $13-33. 

Сценарій №4: вартість SOL зросте до $50

За словами експерта, якщо на крипторинку спрацюють позитивні фактори, наприклад, в блокчейні Solana будуть запускатися перспективні проєкти, тоді цей тренд підніме курс «монети» угору – до $50.

«Якщо під впливом позитивних факторів валюта подолає максимуми 2023 року, у неї відкриються гарні перспективи на похід до $50, але це поки що виглядає досить оптимістично», - говорить Андрій Шевчишин. 

Які прогнози надають курсу Solana іноземні експерти

Закордонні аналітики обіцяють криптовалюті SOL доволі оптимістичне майбутнє на декілька років вперед. Так, згідно з вересневим оглядом компанії Finder, «монета» буде стабільно зростати у 2023 році – до $25,75, у 2025 році – до $65,82, у 2030 році – до $150,52. В цьому огляді було опитано 29 криптовалютних фахівців зі всього світу. 

 У 2030 році Solana може коштувати $150. Джерело: Finder.

Загалом експерти кажуть, що в майбутньому токен має гарні перспективи щодо зростання, оскільки з технічної точки зору блокчейн-платформа Solana має гарну екосистему. Все це робить проєкт популярним для використання серед учасників.

Тому генеральний директор Unocoin Technologies Private Limited Сатвік Вішванат не виключає, що курс SOL в довгостроковій перспективі покаже дуже позитивні показники: зокрема, до 2025 року валюта може дістатися до індикатора у $200, а до 2030 року – до планки у $450. 

Cвоєю чергою, засновник Omnia Markets, Inc. Мітеш Шах впевнений, що у 2025 році криптовалюта Solana дійде до рівня у $50, а у 2030 році – до $300. 

Водночас з цим, головний технічний директор Komodo Platform Кадан Штадельманн вважає, що до 2030 року ціна токену SOL нічого не коштуватиме, оскільки проєкт не є стабільним. 

Краще купувати, тримати чи продавати валюту Solana

У вересневому огляді Finder експерти крипторинку розділилися стосовно того, чи варто купувати, тримати або продавати «монету» Solana. Тобто, більшість фахівців рекомендує реалізовувати токен:

- 42% пропонують продати;

- 32% пропонують купити;

- 26% - пропонують зберігати. 

Більшість криптоекспертів рекомендують продавати SOL. Джерело: Finder.

Тож чому зараз варто продавати валюту Solana? На думку експертів, зараз інвестори зосередили свою зацікавленість на Bitcoin та Ethereum. Тому в цій гонці токен SOL поки що програє.  

Зокрема, головний ринковий стратег Miller Tabak + Co. LLC Метт Малей занепокоєний тим, що обсягом транзакцій в мережі зменшився: «Люди втрачають інтерес і більше зосереджуються на Bitcoin та Ethereum». 

Згоден з цим й генеральний директор Cake Group & Bake Джуліан Хосп, який називає проблемою проєкту Solana «дуже низьку активність» користувачів.  

А старший викладач економіки в Університеті Канберри Джон Хокінс не виключає, що в майбутньому SOL може опинитися значно позаду Ethereum та буде витіснений CBDC.

Водночас з цим, в огляді Finder присутні й думки криптооптимістів, які рекомендують купувати криптовалюту Solana, бо це перспективний проєкт з низькими комісіями за транзакції, тож завжди зберігатиметься непоганий попит на цей продукт.  

«Є багато інвесторів, які шукають альтернативи ETH, це підштовхне ціни Solana вище», - впевнений старший аналітик Market Research Future Шубхам Мунде

Чому курс Solana різко обвалився восени 2022 року

Як пояснює Максим Орищак з ЦБТ, проблеми в «монети» SOL розпочалися у листопаді 2022 року. Тоді токен обвалився на 58% через банкрутство біржі FTX.

«Блокчейн виявився тісно пов'язаним зі збанкрутілою криптобіржею FTX. У 2020 році власник FTX Сем Бенкман-Фрід запустив децентралізовану криптобіржу Serum на блокчейні Solana. Крім того, потерпіла крах й друга компанія Сема Бенкмана-Фріда - інвестиційна компанія Alameda Research. Вона була найбільшим власником токенів SOL на суму понад $1 млрд», - каже Орищак. 

Коли з’явились чутки про фінансові проблеми FTX і Alameda, почався масовий відтік коштів з криптобіржі. Тому топ-менеджери інвесткомпанії вирішили терміново розпродавати свої криптоактиви, в тому числі і «монети» Solana.

Також в цей період інвестори розпродавали всі активи, пов'язані з Бенкманом-Фрідом, бо ніхто не розумів, наскільки сильною може бути серія банкрутств. На цій хвилі восени 2022 року криптовалюту Solana навіть назвали «скамом».

«Паніка інвесторів також спровокувала додатковий тиск на обвал курсу SOL. Панічні настрої пройшли у грудні 2022 року, тож курс Solana почав демонструвати позитивну динаміку. Тобто, до кінця 2023 року вартість «монети» зросла на 150%, відігравши більшу частину осіннього падіння», - пояснює Орищак. 

Чому в курсу Solana можуть виникнути нові проблеми через FTX  

Восени 2023 року в криптоіндустрії знову заговорили про те, що курс SOL може обвалитися через FTX. Справа в тому, що в середині вересня суддя Джон Дорсі дозволив представникам збанкрутілої криптобіржі продати криптоактиви - Solana, Ethereum, Bitcoin та інші – на загальну суму в $3,4 млрд. Відповідне рішення було прийнято в американському суді з банкрутства округу Делавер, передає видання Decrypt. 

Якими активами володів FTX станом на січень 2023 року

У січні 2023 року FTX володів SOL на суму $685 млн. Джерело: TheDeFinvestor

Якими активами володіє FTX, згідно з даними суду

Згідно з даними суду, FTX володіє SOL на $1,162 млрд. Джерело: Decrypt.

Компанія опублікувала свій план розпродажу активів, зокрема, криптовалюти Solana, наприкінці літа. Було прийнято рішення, що контролювати процес реалізації криптоактивів буде інвестиційний менеджер Galaxy Digital Майк Новограц. 

«Згідно з планом, FTX обмежить продаж токенів на суму $100 млн на тиждень. Але цей ліміт можна збільшити до $200 млн. Такий щотижневий максимум можна підвищити після відповідного дозволу суду», - говориться в матеріалі Decrypt. 

Що думають іноземні експерти щодо розпродажу активів FTX

Цю новину про Solana та FTX насторожено зустріли в криптоіндустрії, бо спрогнозувати майбутній курс Solana стає складніше. Тож іноземні експерти надають як позитивні, так і негативні прогнози щодо зміни курсу SOL через фактор FTX. 

Зокрема, аналітики компанії Matrixport вважають, що розпродаж активів FTX може привести до зниження вартості SOL на рівні $10-15. А все тому, що пропозиція цих «монет» у об’ємі в $685 млн може створити великий тиск на крипторинку. Якщо ж врахувати, що в справі суду фігурує інші цифри – SOL на $1,162 млрд – занепокоєння аналітиків стають більш серйозними. 

Водночас з цим, керівник інституційних досліджень компанії Coinbase Девід Дуонг у своєму звіті відмітив, що процес розпродажу активів FTX буде супроводжуватися декількома пом’якшувальними факторами:

1. Малоймовірно, що ці токени заполонять ринок, оскільки ліквідації обмежені тижневими лімітами продажу цифрових активів у розмірі $50 млн на тиждень на початковому етапі, а потім зростуть до $100 млн у наступні тижні. Потрібне схвалення двох комітетів, які представляють боржників FTX, щоб пізніше назавжди збільшити цей ліміт до $200 млн.

2. Існує суворий контроль за продажем певних «інсайдерських» токенів, які вимагають попередження цих самих комітетів за 10 днів.

3. Значна частина запасів токену SOL FTX заблокована приблизно до 2025 року через графік набуття права на токени, як і деякі інші токени, що виставлені на продаж.

4. FTX зможе хеджувати свої продажі BTC і ETH, а також інші активи, визначені боржниками, через інвестиційного консультанта, припускаючи, що він отримає попереднє схвалення комітету.

За оцінками Coinbase, усі ці фактори дозволяють криптовалютному ринку реагувати гнучко та відновлюватися. 

Що думають українські економісти щодо впливу FTX на Solana

Аналітик ЦБТ Максим Орищак говорить, що криптовалюта SOL вважається на ринку гарним проєктом, тому в «монети» може бути перспективне майбутнє, незважаючи на ризики криптобіржі FTX. 

«Як основну причину переваги токену Solana називають розширення партнерства блокчейну. Наприклад, на початку вересня було оголошено про партнерство з Visa. Платіжна система планує використовувати можливості Solana (65 тис. транзакцій за секунду проти 24 тис. Visa) для обробки операцій у доларах. Крім того, у вересні партнерство було налагоджено з платформою електронної комерції Shopify», - говорить Орищак. 

Водночас з цим, експерт рекомендує слідкувати за новинами FTX, які особливо пов’язані з токеном SOL. А все тому, що розпродаж криптобіржею великого об’єму валюти Solana все ж може призвести до різких коливань курсу. 

«Як правило, коли необхідно реалізувати великий пакет цінних паперів або криптовалюти, інсайдери можуть звернутися до маркетмейкера, який забезпечить кращу ціну для продажу. Для цього довкола активу створять штучний ажіотаж, підвищать котирування та продадуть активи інсайдерів роздрібним інвесторам», - пояснює Орищак. 

Орищак звертає увагу на те, що FTX має реалізувати токен Solana на $700 млн. Тому може виглядати підозріло, що в саме цей момент ціни починають рухатися вгору.

«Важливо розуміти, що коли спекулятивна гра закінчиться - для токену SOL це може статися в діапазоні $30-35 за «монету» - тоді криптовалюта не втримається на максимумах без підтримки маркетмейкера. В цьому випадку може повернеться до $15-20», - попереджає Орищак. 

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин також згоден з тим, шо валюта Solana все ще залишається заручником краху біржі FTX, що відбулася у 2022 році. Тому токен SOL рухається одночасно з усім ринком, але на низьких рівнях.

«Проте автори проекту Solana сповнені рішучості та оптимістичні щодо майбутнього. Усі розуміють, що підмочену репутацію повернути буде складно, але принаймні це живий проект, який хочуть розвивати і який має потенціал використання, на відміну від суто спекулятивних, мемних чи хайпових проектів», - впевнений Шевчишин.