НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Страхову компанію "Оранта-Січ" визнали неплатоспроможною: НБУ анулював ліцензію

НБУ
Фото: пресслужба НБУ

Національний банк України прийняв рішення застосувати до приватного акціонерного товариства “Страхова компанія ”Оранта-Січ" захід впливу у вигляді віднесення страховика до категорії неплатоспроможних та анулювати ліцензію на здійснення діяльності із страхування.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що за результатами здійснення безвиїзного нагляду за діяльністю страховика встановлено недотримання ним вимог до платоспроможності.

За даними регулятора, станом на 1 липня 2024 року розмір прийнятного регулятивного капіталу для виконання вимог до мінімального капіталу ПрАТ "СК "Оранта-Січ" на понад 50% менший рівня мінімального капіталу, встановленого нормативно-правовими актами регулятора.

В НБУ повідомляють, що також страхова компанія не виконала вимоги щодо необхідності подання плану протягом 15 днів з дня виявлення відповідних обставин.

Зазначені обставини зобов’язують НБУ прийняти рішення про віднесення страховика до категорії платоспроможних.

Рішення про застосування заходу впливу прийняте 19 вересня 2024 року та набрало чинності цього ж дня.

Крім того, НБУ звернеться до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ПрАТ "СК "Оранта-Січ".

Зауважимо, ПрАТ "СК "Оранта-Січ" є страховиком, що здійснює страхування інше, ніж страхування життя, та має право здійснювати обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

Статутний капітал ПрАТ "СК "Оранта-Січ" становить 7 млн грн, за перше півріччя 2024 року надходження страхових премій становили 0,8 млн грн, страхові відшкодування – 4,4 млн грн. Технічні резерви на 01 липня 2024 року становили 9,3 млн грн.

За даними youcontrol, зареєстрована у місті Запоріжжі, а її кінцевим власником є Петровський Єгор Андрійович.

Нагадаємо, кількість учасників небанківського фінансового ринку в серпні зменшилася з 963 (станом на 31 липня 2024 року) до 946 (станом на 31 серпня 2024 року). Кількість банків залишилася незмінною – 62.