НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

У Верховній Раді розповіли, коли чекати підвищення мінімальної зарплати

У Верховній Раді розповіли, коли чекати підвищення мінімальної зарплати
Роксолана Підласа. Фото: facebook.com/roksolana.pidlasa

У проєкті державного бюджету на 2025 рік соціальні стандарти залишаться на поточному рівні через відсутність необхідних ресурсів для їх підвищення. Прожитковий мінімум в Україні закладається у розмірі 3 тисячі гривень, хоча реальний становить приблизно 9 тисяч гривень.

Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 Від "прожиткового мінімум" варто відмовитися

За словами нардепки, підвищити показник прожиткового мінімуму до реального рівня неможливо через те, що він прив'язаний до багатьох соціальних виплат. 

Підласа вважає, що твердження про те, що людина може прожити на 3 тисячі гривень на місяць, не відповідають дійсності.

Парламентарка наголошує на необхідності перегляду використання терміну "прожитковий мінімум" у бюджетних розрахунках, оскільки він викликає невдоволення та критику з боку населення.

"Особливо негативну реакцію викликає те, що в офіційних документах закріплено думку щодо можливості існування на 3 тисячі гривень, у той час як Міністерство соціальної політики розраховує фактичний прожитковий мінімум на рівні 9 000 гривень", – пояснила Підласа.

Як альтернативу, вона пропонує впровадити базову розрахункову величину, яка використовувалася б для визначення заробітних плат для суддів, прокурорів та представників антикорупційних органів.

На підвищення мінімальної зарплати немає грошей

Підласа зауважила, що збільшення мінімальної заробітної плати навіть на 100 грн – до 8100 грн – обійшлося б для бюджету у додаткові 5,3 млрд грн, яких немає.

"Якщо цього року підвищити мінімальну зарплату на 100 грн, то державний бюджет збільшиться на 5,3 млрд грн. Якщо ж підвищити її на 1000 грн – до 9000 грн, це додасть більше ніж 50 млрд грн видатків", – підкреслила нардепка.

Голова бюджетного комітету заявила, що перегляд соціальних стандартів можливий, якщо показник зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) перевищить закладений прогноз у 2,7% у першому півріччі 2025 року.

Раніше міністр фінансів України Сергій Марченко заявляв, що для підвищення соціальних стандартів наразі немає можливостей, про що було домовлено з міжнародними партнерами. Але він пообіцяв, що соціальна сфера й наступного року буде профінансована у повному обсязі, адже це, поряд із видатками на оборону, ключовий бюджетний пріоритет.

Основні показники проєкту держбюджету-2025

13 вересня Кабінет міністрів України затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік, який вже 14 вересня внесли на розгляд Верховної Ради. Основні акценти нового бюджету зосереджені на обороні, безпеці, соціальному захисті та економічній підтримці.

Прогнозується, що середньомісячна заробітна плата зросте до 24 389 грн (у 2024 році середня зарплата 20 581 грн), але мінімальна зарплата залишиться без змін (8000 грн), як і прожитковий мінімум (2920 грн).

Також у бюджеті  419,2 млрд грн виділено на соціальні програми, серед яких:

  • 237,9 млрд грн для Пенсійного фонду;
  • 127,9 млрд грн на допомогу малозабезпеченим;
  • 42,3 млрд грн — пільги та субсидії.