НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

У жовтні українці отримають меншу зарплату через підвищення податків "заднім числом"

зарплата
Фото: Freepik

Через те, що влада планує підвищити військовий збір з 1,5% до 5%, у жовтні українці отримають меншу зарплату.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики вчора розглянув до другого читання урядовий законопроєкт про підвищення податків 11416-д.

Як повідомив нардеп, податки будуть пыднымати "заднім числом".

За прогнозами Железняка, Верховна Рада розгляне законопроєкт про підвищення податків найближчими днями, а президент його фізично підписати найшвидше зможе десь у середині жовтня.

"Тобто десь умовно після 15-го жовтня він вступить в силу і заднім числом з 1 жовтня піднімуть військовий збір з 1,5% до 5% на всі зарплати в кінці місяця", - пояснює нардеп.

Він зауважив, що на  практиці це виглядатиме наступним чином: десь 14-15 жовтня українцям виплатять аванс і люди фізично отримають гроші в руки.

"З нього військовий податок буде ще 1,5%, так як закон ще не вступив в силу. Але потім податок за той самий жовтень стане вже не 1,5%, а 5%, в тому числі з авансу", - наголошує Железняк.

Він додав, що роботодавець, який уже виплатив аванс, гроші назад не забере. Тому Мінфін пропонує просто забрати ці гроші під час виплати зарплати.

"Тобто десь в кінці цього місяця людям зарплата прийде мало того, що вже менше на -3,5% підвищення військового збору, так і ще мінус ті гроші з авансу. Ось я просто уявляю реакцію працівників, особливо бюджетників соціальної сфери", - констатував Железняк

Податки зростуть

Нагадаємо, 17 вересня Верховна Рада з другої спроби підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №11416-д, який передбачає підвищення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд грн у наступному. 

Доопрацьований законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків для першої та другої групи ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% для всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання).

Прогнозується, що у цілому законопроєкт Верховна Рада прийме у середині жовтня, а Міністерство фінансів пропонуватиме підвищення податків "заднім числом" з 1 жовтня.